Skolinspektionens generaldirektör, Ann-Marie Begler, förklarar i Aktuellt att hon önskar mer resurser för att öka myndighetens kompetens vad gäller bolagsstrukturer.
Bolagsstrukturer? Är det inte undervisningen som ska granskas?
Beglers uttalande sätter fokus på den absurda situation som välfärdsstaten befinner sig i. Inte bara Skolverket utan även skolbarnen och deras familjer måste bli experter på bolagskonstruktioner och följa börsindex inför skolvalen.
Plötsligt kan skolor konkursa. Plötsligt säljs vårdcentralen vidare och kortsiktiga ägare tjänar miljoner. Plötsligt visar det sig att Försäkringskassans kostnader för assistansersättning skjuter i höjden och riskkapitalister täljer guld med fällkniv. Välfärdssverige håller på att utvecklas till rena vilda västern.
Dagens Arena har denna vecka granskat handikappomsorgen som nu är nästa skattefinansierade guldgruva. I skymundan av skola, sjukvård och äldreomsorg har riskkapitalisterna tagit greppet om den växande marknaden för personlig assistans och LSS-boenden för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.
De sex största koncernerna i denna bransch – alla ägda av riskkapitalbolag – omsätter miljardbelopp. På bara två år har deras omsättning vuxit med 60 procent och vinsterna med 65 procent. 2011 var omsättningen på nära 8 miljarder kronor och den sammanlagda rörelsevinsten på 565 miljoner kronor. Vinstmarginalen var i snitt 7 procent, visar tidningarna Intras och Dagens Arenas kartläggning.
Detta samtidigt som lönerna är sämre för de anställda i dessa vinstdrivande bolag än för de kommunalt anställda. De privata assistansanordnarna fungerar i praktiken som bemanningsföretag och assistenterna blir timanställda och kan sparkas direkt.
Nerikes Allehanda har tidigare skrivit om bolaget Assistansia som startades av två killar i Örebro. De har gjort enorma vinster och undgått att betala skatt genom smarta företagskonstruktioner och placering av pengar i skatteparadis.
Det är bara ett skrämmande exempel bland många.
Länge har det hetat att människor fuskar med bidragen och därför har repressiva lagar införts som drabbar sjuka och arbetslösa på ett ovärdigt sätt. Men att riskkapitalister drar in miljoner i egen ficka på vår skattefinansierade välfärd verkar inte vara något bekymmer. Häri ligger det stora systemskifte som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg försöker att inte låtsas om. Välfärdsstaten förvandlas till en välfärdsmarknad med kasinoekonomin som förebild.
Och Socialdemokraterna mumlar om att det inte går att förbjuda vinst, att man ska betona kvaliteten i stället. Pragmatiskt och fint. Men någon måste bli fly förbannad.
Förtroendet för de gemensamma välfärdssystemen – som liberaler och socialdemokrater åtminstone förr varit eniga om att försvara – håller på att raseras.
Mumlandets tid är förbi. Sätt stopp för värsta sortens välfärdskapitalism.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.