Moderaterna Moderaterna är nästan nere på 2002 års nivå. Ulf Kristerssons plan har havererat i samma takt som den traditionella borgerligheten.
I valet 2002 gjorde Moderaterna ett riktigt praktfiasko. Partiet hade fått 22,9 procent i valet fyra år tidigare och siktade på något liknande.
Sedan kom det omtalade ”valstugereportaget” i Uppdrag granskning, där moderater sade rasistiska dumheter, och Lars Leijonborg gjorde succé som folkpartiledare.
Moderaterna fick 15,2 procent.
Medierna spekulerade om Folkpartiet var på väg att ta över som största borgerliga parti.
Detta ledde till att Bo Lundgren avgick, Fredrik Reinfeldt tog över och ledde in partiet på en resa mot Nya Moderaterna för att fånga upp mittfältet i svensk politik snarare än högerkanten.
I valet 2010 hade Moderaterna över 30 procent och var på väg att bli Sveriges största parti.
Att döma av de senaste opinionsmätningarna kommer det aldrig hända igen. I Ekots och Indikator opinions undersökning är Moderaterna nu nere på 16,1 procent, samtidigt som Socialdemokraterna har 37,9 procent och Sverigedemokraterna befäster sin position som näst största parti med 22 procent.
Regeringspartierna M, L och Kd är tillsammans mindre än Sverigedemokraterna.
Läs den meningen igen.
Regeringspartierna är tillsammans mindre än Sverigedemokraterna.
Ulf Kristerssons plan har havererat i samma takt som den traditionella borgerligheten. De som innan valet förra året hävdade att ett borgerligt samarbete med Sd skulle göda Åkessons parti och ta kål på de andra har fått helt rätt.
Det är långt till nästa val, och det är för tidigt att säga vartåt vinden kommer blåsa fram till dess. Men om dagens siffror vore det samma som valresultatet skulle Jimmie Åkesson vara den givne statsministerkandidaten på högersidan.
Alla Liberaler som tänkte att det bästa sättet att stävja Sverigedemokraterna är att ge dem makt över regeringspolitiken kan få lite svårt att se sig i spegeln efter det här.
Å andra sidan verkar de i det så kallat Liberala partiet som försvarar den här regeringsmodellen inte vara världsbäst på självrannsakan.
Nu kan man tillägga att det inte heller vore aktuellt med en borgerlig regering om det vore val i dag. Partierna på andra kanten har ett förkrossande övertag. Socialdemokraterna är tillbaka på 90-talsnivåer.
Det säger ändå något om Tidö-regeringen, och Tidö-avtalet. Företrädare för regeringen brukar säga att de dåliga siffrorna beror på att de ännu inte fått genomslag för politiken. Jag tror att det är precis tvärtom. Väljarna har nu förstått vad det är för politik de driver. Och hade det framgått redan innan valet hade Magdalena Andersson varit statsminister i dag.
Jesper Bengtsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.