Regeringen har gått vilse i djungeln av nyliberala styrinstrument. Helene Hellmark Knutsson, det är dags att hitta kompassen, replikerar förbundsordförande Sandra Lindquist.
S- och MP-regeringens budget utgör på många sätt ett steg mot ett mer solidariskt samhälle än vad vi har sett de senaste åren med alliansens politik. Dock har man på en punkt helt frångått tanken på jämlikhet och demokrati. Man vill nämligen tillåta avgifter för utbildningsprogram som innehåller utbyte med annat europeiskt land.
Detta är ett förslag från alliansens regeringstid som ligger kvar och hotar den allmänna, avgiftsfria utbildning som varit den rådande principen i det svenska utbildningssystemet. En princip som gett många möjlighet att studera, oavsett hur rika föräldrar man råkar ha.
Alltsedan hösten 2011 har studenter utanför EU:s murar fått betala för sina studier i Sverige, vilket i sig var ett gigantiskt steg i den dåvarande attacken på den högre utbildningen. En långdragen attack som bland annat innehållit försöken att tillintetgöra studentkårerna på lärosätena genom att avskaffa det obligatoriska medlemskapet.
Reformen 2011 producerade en uträknad prislapp på vad utbildningen kostade och när man sökte kunde man se exakt hur många hundra tusenlappar som det skulle kosta att läsa programmet. Utbildningen fick alltså ett pris, även om svenska och europeiska studenter inte behövde betala priset. Resultatet av reformen har dock alla studenter märkt av tydligt
Den internationella prägeln på utbildningen och det kulturella utbytet har till stora delar försvunnit, då allt färre icke-européer väljer den svenska högskolan. Nu föreslår alltså regeringen stolt även avgifter för europeiska och svenska studenter.
Förslaget är ytterligare ett steg i vad som brukar kallas varufiering av utbildning och som inte är något annat än en attack på principen om fri utbildning. Varufiering betyder att det bedrivs en medveten politik för att förvandla rättigheten till utbildning till en handelsvara. Och precis som med alla andra varor blir det den som har råd som kommer ha möjlighet att köpa den.
Det finns också en stor risk, som förslaget är utformat, att vissa högskolor fortsätter vara gratis medan vissa börjar ta ut studieavgifter. Detta kommer skapa ett A och B-lag i den svenska utbildningen och cementera den redan starka segregationen som vårt samhälle lider av. De rika får i ännu högre grad fina diplom från prestigefulla universitet och arbetarklassen tar examen som i jämförelse knappt är värda pappret de är tryckta på. Det problemet existerar redan i stora delar av Europa – importera det inte hit.
Det är uppenbart att regeringen i den här frågan helt tappat kompassen och gått vilse i djungeln av nyliberala styrinstrument där man ser konkurrens och individens betalningsförmåga som det viktigaste. Det här är högerns våta, politiska dröm. Att ta betalt för utbildning är att inte se den som den samhällsnytta den är, utan som en privat investering för att kunna klättra högre upp på samhällsstegen genom att trampa på andra.
Vänsterns studentförbund vill att varufieringen av högskolan upphör, att samtliga avgifter för studenter förbjuds i lag och att nya steg tas mot att skapa en högskola som är öppen och tillgänglig för alla – genom fri kurslitteratur och höjda studiemedel. Det är dags att regeringen infriar löftena om en ny politik, som högt proklamerades i valrörelsen.
Regeringen Löfven och Helene Hellmark Knutsson, det är dags att hitta kompassen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.