Sveriges regering borde stå upp för aborträtten, detta genom att verka för att kvinnor lättare skall kunna ta sig till Sverige och göra abort. Det anser företrädare från Vänsterpartiet.
Runt om i världen stärker de abortfientliga krafterna sina positioner och når framgångar. I Europa är abort förbjudet på Irland, Malta och i Polen. Andra europeiska länder har infört abortrestriktioner och fler inskränkningar av kvinnors rätt till sin kropp och hälsa och sitt liv är på väg. Sverige måste med gemensamma krafter och på olika nivåer stå upp för kvinnors rättigheter och agera kraftfullt mot abortmotståndet.
Justitieministern i Spanien vill att landet ska återgå till 70-talets abortlagar som i princip innebär att det bara är gravida kvinnor som har utsatts för våldtäkt eller vars liv är i fara, som får avbryta graviditeten. I Ryssland har sociala omständigheter slopats som skäl till abort efter vecka tolv. Där har man också – precis som i Slovakien – infört obligatorisk väntetid och i Rumänien kan kvinnor som söker abort komma att tvingas titta på ultraljudsbilder av fostret.
Men kvinnors rätt till abort är en hälso- och rättighetsfråga, och kvinnor gör abort oavsett hur lagarna ser ut. Därför måste de som inte får göra abort i sitt hemland få den vården i Sverige. Vi har välutbildade barnmorskor och en väl fungerande abortverksamhet samt en unik modell med preventivmedelsrådgivning, ungdomsmottagningar och mödra- och förlossningsvård.
Tack vare ett tillägg i den svenska abortlagen 2008 kan kvinnor utan svenskt medborgarskap göra abort i Sverige utan att först söka tillstånd från Socialstyrelsen. Men vi borde kunna hjälpa kvinnorna mer än så. Vi kan ta fram information om abortmöjligheten i Sverige på deras språk och möjligheten att ge subventioner borde undersökas. Men det finns fler hinder som gör att så få utländska kvinnor söker abort i Sverige. Vi vill ge Sveriges regering i uppdrag att se över dessa, att tala om Sveriges abortlag i internationella sammanhang och att ta alla tillfällen att diskutera abort och kvinnors mänskliga rättigheter i möten med sina motsvarigheter i de europeiska länder där dessa är hotade.
Konservativa grupper försöker använda EU:s nya medborgarinitiativ för att ta abortfrågan till EU-nivå och inskränka kvinnors rättigheter. De vill minska medlen som går till säkra aborter och samlar in namn för att frågan ska lyftas i EU-kommissionen. För att lyckas behöver de få ihop de nödvändiga en miljon underskrifterna före november i år från minst sju EU-länder, och det finns en överhängande risk att de klarar det.
Många kvinnor som nekas abort i sina länder vet att de har rätten på sin sida utifrån de skäl som landet uppger som giltiga, men att vända sig till Europadomstolen i Strasbourg medför en risk för offentlig granskning och utsatthet. I stället för att enskilda kvinnor ska behöva överklaga till Europadomstolen och gå igenom allt det innebär för att få just sin rätt prövad, borde Europadomstolen göra en prövning om hur väl abortförbud i sig rimmar med de mänskliga rättigheterna.
Världens kvinnor gjorde år 2008 mer än 21 miljoner osäkra aborter, av dessa var de allra flesta illegala och ledde till 47 000 dödsfall. Vi anser att makten över kroppen är en förutsättning för rättigheter som liv, hälsa, utbildning och arbete. Det handlar om att rädda kvinnors hälsa och liv. Kvinnor ska inte behöva bli kriminella för att de kräver sina rättigheter.
Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms läns landsting
Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker (V) och ordförande i EU:s jämställdhetsutskott
Eva Olofsson, riksdagsledamot (V)
Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot (V)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.