Självinsikt är inte Fredrik Reinfeldts starkaste sida. När han höll sitt årliga sommartal i helgen pratade han om beteendet som ledde till en global kris: att låna och spendera för mer man har råd med. För att i nästa andetag lansera sänkta inkomstskatter redan från årsskiftet. Detta blir Moderaternas viktigaste fråga i alliansens budgetförhandlingar.
För att motivera sin fjärde skattesänkning lyfte Reinfeldt som exempel en offentliganställd kvinna med 20 000 kronor i månadslön. Hon kommer att få 200 kronor mer i plånboken. Man kan undra om det för henne är värt 200 kronor för att Reinfeldt ska få förändra Sverige i den riktning han nu gör. Inte minst med tanke på att det är fler som är arbetslösa än på många år.
300 000 svenskar har förlorat sina jobb. Huvudskälet är enligt Reinfeldt bolånekrisen i USA. Själv påtar han sig inget ansvar. Den stora frågan är om regeringen ska lämna de 300 000 drivandes för egen vind i väntan på att nämnda bolånekris ska lösa sig. Eller ännu värre, låta de 300 000 rökas ut ur sina gamla liv utan att erbjudas en dräglig tillvaro mellan jobb, som gör att de känner sig trygga och därmed vågar satsa sig själva ur krisen – flytta, byta bostad, söka jobb på helt nya marknader. Svaret på dessa frågor intresserar inte Fredrik Reinfeldt.
I stället häcklar han de Saab-anställdas jobb. Samma människor vars röster han är ute efter. Inte särskilt begåvat eller genomtänkt. Säga vad man vill om att jobb kan vara "gamla" kontra moderna, man kan ändock behandla människorna som har dem med respekt. Speciellt om de har förlorat eller är på väg att förlora jobbet.
Bristen på respekt Reinfeldt visar är ofattbar. Han fortsätter att misstänkliggöra människor som inte har något arbete att gå till och han fortsätter att tala om a-kassan som ett bidrag, trots att han vet att den är en försäkring: "Att NU möta den stora krisen, chocken på 300 000 jobb, med kraftig utbyggnad av ersättningar som gör möjligt för stora grupper att nu börja ett liv utanför arbetsmarknaden, det är […] sättet att föröda statsfinanserna."
För det första är det inte så att Fredrik Reinfeldt till skillnad från NU, mitt i krisen, skulle återställa a-kassan i bättre tider. Det var i väldigt goda tider som han själv urholkade den, som ett led i att sänka facken och skapa motsättningar mellan de som har och de som inte har jobb. För det andra får han det att låta som att "stora grupper" av människor bara går och längtar efter att kunna "börja ett liv utanför arbetsmarknaden" genom att leva på a-kassa. Det är den grövsta formen av misstänkliggörande Reinfeldt ägnar sig åt.
Fredrik Reinfeldt sa i helgen om sina skattesänkningar att man inte ska underskatta hur "detta kommer att förändra Sverige". Nej, det ska man verkligen inte göra.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.