Nekad tandvård sätter fingret på flera samhällsutmaningar.
Häromdagen rapporterade flera medier, bland annat Sveriges Radio, om en patient som nekats vård på en privat tandläkarmottagning. Orsaken? Hon väger mer än vad tandläkarstolen är anpassad för.
Nyheten sätter fingret på flera viktiga samhällsfrågor.
Ska privata aktörer som helt eller till viss del finansieras med offentliga medel ha lägre krav än verksamhet som drivs i offentlig regi? Oftast hörs den här diskussionen i skolpolitiken – eftersom kraven på kommunala skolor är högre än på friskolor, trots att ersättningen är densamma. Om det ska råda konkurrens mellan offentlig organiserad verksamhet och privat verksamhet, där båda finansieras offentligt, måste spelreglerna vara lika. Så även i tandvården.
Möjlighet till ett friskare liv ska inte begränsas av privata vårdaktörers iver att tjäna pengar
En annan, mycket svår fråga, är avvägningen om hur mycket samhället ska anpassas efter ett problem kontra hur mycket vi ska arbeta för att förebygga att problemen uppstår. Fetma är en sjukdom som över 30 procent av Sveriges befolkning lever med. Detta måste samhället kunna hantera; grundläggande välfärd som vi alla är med och finansierar ska självklart vara anpassad för och kunna erbjudas till alla. Men kostnaderna för övervikt är stora, både för den enskilda individen och för samhället, bland annat eftersom risken för andra sjukdomar ökar. Uppenbarligen behövs ett mer omfattande folkhälsoarbete för att vända trenden med en allt högre andel överviktiga.
Ytterligare en fråga är hur vi prioriterar bland de resurser vi i dag har för att faktiskt lösa eller begränsa problemen. Diabetesmedicinen Ozempic har på senaste tiden rönt stor uppmärksamhet i media sedan man upptäckt att den kan underlätta viktnedgång. Det här är en fantastisk möjlighet för människor med diagnostiserad obesitas, som tack vare upptäckten får en bättre möjlighet att förbättra sin hälsa.
Tyvärr har upptäckten ännu inte infriat dessa förhoppningar, eftersom fullt friska människor köper Ozempic via privata läkarmottagningar i syfte att tappa några extrakilon, som SVT och Uppdrag granskning rapporterat om. Det har i sin tur lett till brist på läkemedlet och att diabetespatienter blir utan sin medicin.
Fetma är en sjukdom och människor som lever med det ska kunna förvänta sig att få precis samma vård som andra. Deras möjlighet till ett friskare liv ska inte heller begränsas av privata vårdaktörers iver att tjäna pengar på en galen utseendefixering bland friska människor.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.