Ledare I tider av kris är det naturligt att många ropar på kompensation, men då är det rimligt att regeringen prioriterar jämlikheten och klimatet.
Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen när regeringen för en månad sedan gick med på att ersätta företag som drabbats av höjda dieselpriser. När de i veckan kompletterade sitt förslag med att strö pengar över alla bilägare verkar de ha tappat bort både jämlikhetsambitionerna och klimatmålen.
Jag fattar. Vi behöver bönder som förser oss med mat. Det låter sig inte göras utan att man använder energislukande maskiner. Ingen vill ägna sig åt odling om det inte går att göra en liten plusaffär på det. Om jag var i samma sits skulle jag förmodligen också ropa på ekonomiskt stöd.
Fyra miljarder, motsvarande 8 000 undersköterskor , kommer det att kosta
Men rimligen borde vi kunna kräva lite mer av regeringen än att de blint går bönderna till mötes. Ett lämpligt motkrav kan vara att man agerar för att ens verksamhet ska bli mer klimatsmart och energieffektiv. Varför ska dina och mina skattepengar gå till att subventionera affärsverksamheter som är skadliga för miljön? Den som röstade på socialdemokraterna i förra valet gjorde väl detta delvis för att de lovade att försöka fixa klimatomställningen.
När det kommer till “bilchecken” kan man inte annat än undra. Fyra miljarder – motsvarande 8 000 undersköterskor – kommer det att kosta att ge alla Sveriges bilägare påfyllning på kontot. Utöver detta sänks även skatten på diesel och bensin till en kostnad på nästan lika mycket.
Med risk för att bli hemmablind kan jag inte låta bli att tänka på alla de som bilpendlar in till Stockholm city – som har alternativet att använda kollektivtrafiken – men som nu får en extra morot av regeringen för att fortsätta köra bil. Av nyregistrerade bilar 2021 finns en tredjedel i Stockholms län. Det är svårt att tänka sig att den som just köpt en ny bil har det så knapert ekonomiskt att en bilcheck är väl använda pengar.
Till regeringens försvar ska man säga att de i sitt första stora stödpaket med anledning av Ukrainakrisen pliktskyldigt föreslagit ett tillfälligt höjt bostadsbidrag för barnfamiljer. De kallar förslaget “träffsäkert” och syftar nog på att pengarna faktiskt kommer att göra nytta där. Ändå är satsningen på ynka 500 miljoner kr.
Mycket pekar nu på att även matpriserna är på väg upp – något som drabbar hushåll med låga inkomster hårt. Givet regeringens agerande de senaste veckorna verkar det som att deras taktik bygger på att kompensera befolkningen för olika tillfälliga prishöjningar. Min intuition säger mig dock att regeringen inte kommer vara lika snabb på att kompensera de lite mer lågmälda väljargrupperna för stigande livsmedelspriser.
I tider av kris kommer många att ropa på att staten ska stötta just dem. Det är i sig inget konstigt. Men visst borde man kunna kräva av regeringen att de ska hålla emot – även när det är valår.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.