söndagskrönikan Samma dag som Jeff Bezos var viktlös i tre minuter hade talibanerna tagit över 105 distrikt i Afghanistan. Varför är det inga entreprenörer som försöker lösa världsfreden, undrar Tanvir Mansur.

Afghanistans huvudstad, Kabul. Det har nu gått en vecka sedan talibanerna tog över staden. Inte långt efter det fylldes flygplatsen med desperata människor som ville lämna landet. Afghaner som hänger ner från flygplan som håller på att lyfta, det är svårt att föreställa sig en starkare rädsla. Trots talibanernas löften om att ingen kommer att skadas av den nya regimen, så sprids nu vittnesmål och bilder om demonstranter och civila som har blivit misshandlade eller beskjutna. Talibanerna letar igenom journalisters hem och jagar personer som har jobbat med den tidigare afghanska regeringen.

Samtidigt, i en annan del av världen. New York. En 26-åring försöker komma på ett sätt att hjälpa. Tommy Marcus har ett konto på Instagram, Quentin Quarantino, där han delar politiska memes. Han brainstormar med sina följare, och får kontakt med flera organisationer och människor på plats i Kabul. De kommer fram till något de inte visste var möjligt.

De ska hyra två flygplan för att evakuera 300 afghaner. De hittar människor som står på talibanernas dödslista. Från människorättsjurister till hbtq-personer. Så de startar en insamling på Gofundme. De får ihop 4 miljoner dollar på ett dygn. Tommy Marcus och organisationerna beräknar att ett plan kostar 550 000 dollar att hyra, och i skrivande stund är insamlingen uppe i 6,2 miljoner.

Det går alltså att göra skillnad.

Samtidigt, i en annan del av världen. Längst ut i jordens atmosfär. Jeff Bezos har precis besökt rymden. Bezos är världens rikaste man, med en förmögenhet på 177 miljarder dollar. Han är värd mer än Islands, Luxemburgs och Sri Lankas BNP tillsammans. Miljardären har precis betalat 5,5 miljarder dollar för att besöka rymden. Han tog av sig säkerhetsbältet och flöt runt i skeppet i 3 minuter. Rymdbesöket var den 20 juli. Samma dag som miljardären var viktlös hade talibanerna tagit över 105 distrikt i Afghanistan. En månad senare skulle hela landet tillhöra terrorrörelsen.

Det är svårt att inte fråga sig om det. Varför har vi ett samhälle där vi kan tillåta människor att bli miljardärer, samtidigt som delar av världen lider av fattigdom, krig och diktaturer? Varför är det inga entreprenörer som försöker lösa världsfreden? Amazon, bolaget där den största delen av Jeff Bezos intäkter kommer ifrån, är byggt på dåliga arbetsvillkor och löner, men också skatteflykt. Hans pengar kommer framförallt från Amazons aktier. Företaget har dessutom fått löften om skattelättnader av svenska regeringen för att kunna etablera sig här. Snart är det vi som betalar Jeff Bezos rymdresor. Men varför gör han ingenting i Afghanistan?

Bara 37 procent av biståndet har kommit in, vilket gör att det fortfarande saknas 800 miljoner dollar. Det är en struntsumma för Elon Musk, Jeff Bezos och Bernard Arnault.

Det är klart att vi inte ska ha rika entreprenörer som köper privata arméer som slåss mot talibanerna. Jag tycker egentligen inte att man ska kunna bli så smutsigt rik överhuvudtaget. Det ska inte vara upp till kapitalister att lösa problem som till stora delar är skapade av en kapitalistisk världsordning.

Men läget i Afghanistan är akut. Därför har UNICEF, WHO och flera biståndsorganisationer skrivit ett gemensamt brev om det skriande behovet av finansiering. Det kan rädda många liv och minska lidandet för afghaner som lever under den nya talibanregimen. Totalt 1,3 miljarder dollar krävs för att nå 16 miljoner personer med humanitärt bistånd i Afghanistan. Bara 37 procent av biståndet har kommit in, vilket gör att det fortfarande saknas 800 miljoner dollar. Det är en struntsumma för Elon Musk, Jeff Bezos och Bernard Arnault. De tre rikaste männen i världen. Men det är också pengar som skulle kunna göra väldigt stor skillnad.

Och vad kan omvärlden göra? Malala Yousafzai, som själv blev skjuten av talibaner 2012, säger att länder i världen behöver öppna sina gränser för afghanska flyktingar.

Samtidigt, i en annan del av världen. Stockholm. Stefan Löfven säger till Dagens Nyheter att han inte vill att Sverige ska tillbaka till 2015. Det är i sammanhanget ett fegt och osolidariskt uttalande. 2015 var dessutom året då stora delar av landet engagerade sig i humanitärt krisarbete i Sverige. Mängder av svenska medborgare visade solidaritet med människor som hade flytt krig och förföljelse. Det var det året som Stefan Löfven sade: “Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor.”

Och trots situationen i Afghanistan idag, vill statsministern inte fokusera på att rädda människor.

Så om det är så enkelt för ett meme-konto på Instagram att rädda människor undan talibanerna, varför kan inte länder som Sverige göra det? Varför kan inte miljardärerna göra det? Det handlar mer om mod och vilja. Tyvärr är det många som saknar det.

 

Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts.