Krönika Snart ska vi reflektera över allt som har hänt 2020, och fira det när klockan slår tolv på nyårsafton. Men för första gången är det ingen som har något att fira. I sin sista krönika för skitåret 2020 ser Tanvir Mansur ljuset i att ingen är ensam i att må dåligt just nu.
“Jag är trött”. Så svarar i princip alla som jag frågar om hur de mår. Så många som jag känner mår inte bra just nu. Är det den långa hösten, de konstant blöta gatorna och mörkret? Eller är det pandemin och den sociala isoleringen? De flesta svarar att det är en kombination.
2020 har varit ett hemskt år. Och snart ska vi reflektera över allt som har hänt, och fira det när klockan slår tolv på nyårsafton. Men för första gången är det ingen som har något att fira. Vi lever i en tid när i princip hela världen upplever en gemensam depression.
Alla påverkas på ett eller annat sätt av pandemin. Släktingar eller bekanta människor dör i covid-19. Flera blir långtidssjuka, och viruset belastar vården nästan till sin bristningsgräns. Samtidigt stärker den sociala isoleringen sitt grepp över människors liv. Flera blir av med sina jobb och sin rätt till ersättning.
Till råga på allt kom den här nyheten: “Inget av SMHI:s instrument som mäter soltid har hittills fått utslag under december.“
Många förhållanden har det svårt nu, det är fler som ansöker om skilsmässa under pandemin. Samtidigt växer sig ensamheten större – både för äldre och yngre. Restriktionerna, om att bara träffa människor som vi bor med, gör den sociala samvaron svår. När vi inte får träffa vänner och familj, då är det inte konstigt att känna sig ledsen över det. Och för redan utsatta grupper, särskilt barn och kvinnor, innebär isoleringen en större risk för våld i hemmet.
Till råga på allt kom den här nyheten: “Inget av SMHI:s instrument som mäter soltid har hittills fått utslag under december.“
– Senast Stockholm hade noll soltimmar under hela december var 1934, säger Ulrika Elvgren, meteorolog vid TV4 Nyheterna till Expressen.
Så det är inte konstigt. Vi kommer alla må dåligt under en period just nu. Men det betyder också att vi inte är ensamma i det. Att prata med andra människor om hur vi mår kan betyda väldigt mycket. Alla känner likadant. Vilket betyder att andra tar det på allvar.
För det är en tid som kommer gå ner i historieböckerna. Världen har inte upplevt en sån här samhällsdepression tidigare. Det kommer att ta tid för världen att återhämta sig. Det viktiga är att hålla ut, och vänja sig vid förändringarna. Jag tror att vi kommer leva ett par år med en del nerstängda restauranger och idrottslokaler. Biografer som bara har besökare på varannan rad. Matcher med halvtomma läktare. Framtiden kommer att se annorlunda ut.
Så om vi just nu inte mår bra, vad ska vi göra istället? Följ de vanliga råden. Sök hjälp om du behöver det. Gå på promenad varje dag, ta D-vitamin och ring människor både som videochatt och telefonsamtal. Var kreativ. Ju mer vi ser varandra, även digitalt, desto mindre ensamma känner vi oss. Vi kommer ta oss igenom det här tillsammans. Det kommer bli ett nytt år.
Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.