De senaste dagarna har vi sett våldsamma angrepp mot demonstranterna i Bahrain, både med tårgas och beskjutning från helikoptrar. Demonstranter har flytt från Pärltorget i huvudstaden Manama. De tält de har bott i sedan protesternas början för tre veckor sedan är nu nedbrunna. Människor har dödats, undantagstillstånd är utlyst och man har gett makt till militären i landet. Dessutom gick saudiarabiska trupper och militärpolis från Förenade arabemiraten in i Bahrain i måndags.
Kraven som oppositionen ställer i Bahrain liknar de krav som rests av demonstranter runt om i arabvärlden sedan december förra året. Det handlar om att modernisera grundlagen, få bort härskarna (en religiös minoritet) från makten och få garantier om yttrande- och mötesfrihet.
I Sveriges radio berättade Abdul Hadi Khallas, från Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, i går att angreppen mot demonstranterna i Bahrain handlar om att hejda en utveckling av demokratiska rörelser i hela Persiska viken. Härskarna är oroliga för demokratin, menade han, inte bara i Bahrain utan i hela regionen.
Saudiarabien, som nu med sina trupper gått in i Bahrain, är inte bara en av USA:s och västvärldens närmaste allierade i arabvärlden. Det är också en av världens oljerikaste länder med 25 procent av världens oljetillgångar. Många gånger förr har västvärldens hyckleri när det kommer till Saudiarabien påpekats.
Landet är ett av de mest odemokratiska i världen och en av de sista absoluta monarkierna. Saudiarabien är ett land där kvinnor inte har tillgång till de mänskliga rättigheterna. Det råder könsapartheid och både kvinnors klädsel och rörelsefrihet är reglerad efter islamistiska lagar. Saudiarabien förser Väst med olja nu när oljeproduktionen i Libyen har sjunkit i en följd av revolutionen och inbördeskriget där. Klart är också att kungahuset som styr Saudiarabien enväldigt är livrädda för att demokratirörelsen ska smitta av sig till det egna landet. Därför går man nu in med trupp i Bahrain, trots att oppositionen i Bahrain så sent som i söndags, i samtal med landets kronprins fick löften om reformer.
Både USA och EU håller nu låg profil gentemot Saudiarabien. När det gäller andra länder i regionen har Hillary Clinton uttalat sig i skarpa ordalag, EU har samlats till extra toppmöten. Men uppmärksamheten kring frågan om mänskliga rättigheter och ett lands suveränitet, när det gäller Saudiarabien, lyser med sin frånvaro. EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton har i stället klämt ur sig ett uttalande i vilket hon uppmanar “alla sidor” att engagera sig i dialog, som om militären och proteströrelsen var jämnstarka parter.
Saudiarabien fortsätter vara Västs sämsta samvete.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.