Debatt I skuggan av krigen Ryssland–Ukraina och Israel–Gaza fortsätter Marockos 49-åriga ockupation av Västsahara – under total tystnad. Det skriver redaktören för Tidskriften Västsahara, och sex riksdagsledamöter från S, MP och V.
I oktober ska FN:s säkerhetsråd fatta beslut om förlängning av FN-styrkan MINURSO, som har funnits på plats i ockuperade Västsahara sedan 1991 med uppdraget att genomföra en folkomröstning, där västsaharierna ska välja självständighet eller integration med Marocko. Folkomröstningen har inte ägt rum men MINURSO finns kvar på plats, dock utan mandat att övervaka brott mot de mänskliga rättigheterna.
Nu försöker Marocko förmå EU-länderna att acceptera ett marockanskt autonomiförslag från 2007; inget västsahariskt självbestämmande utan ett begränsat självstyre inom Marockos gränser. Marocko vägrar att acceptera ett självständigt Västsahara.
– I stället för att opportunistiskt stödja Marocko i ett förändrat geopolitiskt landskap, bör den svenska regeringen fortsätta att principiellt stödja det västsahariska folkets rätt till självbestämmande inklusive självständighet, om de så vill, säger Pål Wrange, professor i folkrätt.
Varje år diskuteras Västsaharafrågan i FN:s generalförsamling och säkerhetsråd, där främst Frankrike med vetorätt motsätter sig alla beslut som inte gynnar ockupationsmakten Marocko.
EU kan alltså inte längre köpa stulen fisk och grönsaker, som Marocko plundrat Västsahara på
Enligt Säkerhetsrådets numera urvattnade resolutioner ska de båda parterna i konflikten, Marocko och Polisario Front (västsahariernas representant), hitta en rättvis, hållbar och ömsesidigt accepterad politisk lösning som ger västsaharierna rätt till självbestämmande.
Personen att förhandla fram en lösning är för tillfället svensk-italienaren Staffan de Mistura, sändebud för FN:s generalsekreterare.
En stark ockupant och en svag ockuperad ska alltså förhandla om en militär illegal invasion och numera ockupation, där västsaharier som protesterar mot den marockanska ockupationen riskerar att fängslas, torteras och även dödas.
Folkrättsprofessorn Pål Wrange slog i en utredning till EU-parlamentet 2015 fast att EU:s förhållande till illegala annekteringar är ohållbar när det gäller Ryssland–Ukraina, Israel–Palestina och Marocko–Västsahara.
Ryssland belades med sanktioner, israeliska och palestinska varor skiljs åt men när det gäller Marocko sker ingenting. Godkänt alltså för EU:s aktioner mot Ryssland, halvt godkänt för Israel men underkänt för Marocko.
EU betalar sedan länge stora summor till Marocko, som i gengäld ska stoppa migranter och flyktingar över Gibraltar sund till Spanien. EU vill alltså hålla sig väl med Marocko.
Ändå vet EU-ländernas ledare mycket väl att Marocko illegalt ockuperar större delen av Västsahara.
Den 4 oktober i år slog EU-domstolen fast att handels- och fiskeavtalen mellan EU och Marocko inte kan innefatta västsahariska varor, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko. Domen är slutlig och kan inte överklagas.
En lång process är slut. EU-kommissionen, Rådet och även EU-parlamentet har överklagat och röstat ned tidigare likadana domar.
Äntligen en seger för västsaharierna. EU kan alltså inte längre köpa stulen fisk och grönsaker, som Marocko plundrat Västsahara på.
Och hur agerar EU på domen? EU:s toppledare Ursula von der Leyen och Josep Borell förklarade omedelbart i ett pressmeddelande att EU:s band till Marocko kommer att stärkas och utvecklas.
I den Marocko-ockuperade delen av Västsahara är västsaharierna nu i minoritet med svårigheter att få arbete och bostad. Marockanska lagar råder. Det är förbjudet att hävda att Västsahara inte tillhör Marocko. Alla försök till organisering och demonstrationer slås ner.
Oberoende journalister och representanter för civila organisationer är inte välkomna till den Marocko-ockuperade delen av Västsahara. De stoppas av marockanska myndigheter.
Västsaharierna är helt skyddslösa.
För Sverige, ett relativt litet land, är det viktigt att stå upp för internationell lag och rätt i sällskap med stormakter med egna intressen.
Tre illegala ockupationer men media är tysta om Marockos ockupation av stora delar av Västsahara. Är det inte dags att börja rapportera?
Janine Alm Ericson (MP), suppleant i riksdagens utrikesutskott
Johan Büser (S), suppleant i riksdagens utrikesutskott
Lotta Johnson Fornarve (V), suppleant i riksdagens utrikesutskott
Jytte Guteland (S), suppleant i riksdagens utrikesutskott
Jacob Risberg (MP), ledamot i riksdagens utrikesutskott
Håkan Svenneling (V), ledamot i riksdagens utrikesutskott
Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.