DN:s ledarsida borde inte syssla med journalistiska karaktärsmord, som det på Lena Rådström Baastad.
Den här veckan gjorde Fox News entré på DN:s ledarsida. Ledarskribenten Erik Helmersons inlaga om socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad är ett klassiskt journalistisk karaktärsmord. Budskapet var att hon har fuskat sig till valsegrar i Örebro. Det är bara ett problem. Det stämmer inte.
Fakta är att det blev omval i den nordöstra valkretsen Vivalla 2010. Det var extremt jämnt i kampen om ett avgörande mandat. En enda röst avgjorde till Socialdemokraternas fördel och Folkpartiets (nu Liberalernas) nackdel. Ganska snart överklagades valet.
Uppgifter om att valet inte gått rätt till kom i svang. Det handlade dels om budröster, en röstskola och placeringen av en valstuga.
Valprövningsnämnden fann att 17 budröster avgivits felaktigt. Ett valtält hade varit placerat för nära röstningslokalen. Ingen allvarlig försyndelse egentligen. Valskolan friades dock. Med tanke på det jämna valet var ett omval nödvändigt.
Jag har inte sett några uppgifter om att Baastad själv på något sätt varit inblandad. Helmerson presenterar inte heller några. Det var några lokalt aktiva i den aktuella valkretsen som inte följde regelverket. Men Helmerson passar på att misstänkliggöra.
Att Baastad vunnit makten i Örebro på grund av fusk är helt taget i luften. I omvalet gick socialdemokraterna till och med fram från 67 procent till 72 procent i Vivalla.
Det är också högst legitimt och viktigt att bedriva kampanjer för att få fler att rösta. Liksom att argumentera för sitt eget parti. Det tillhör ett demokratiskt samhälles fundament att partier och medborgare mobiliserar medborgarna.
Men det ska förstås ske utan otillbörlig maktutövning och med respekt för individens egen vilja.
Röstning genom bud är exempelvis härvidlag ett intressant exempel. Det har ökat valdeltagandet, men kan öppna för missbruk. Även om det skulle krävas en systematik bortom rimlighetens gräns för att det skulle kunna påverka ett val. Men var går gränsen? Är det exempelvis ok att en nära anhörig agerar bud för en person som drabbats av en allvarlig demenssjukdom?
Det finns sedan gammalt en kritik mot så kallad »vallning«, särskilt från höger. Partier har länge skjutsat väljare till vallokalen, särskilt äldre väljare. Det ökar valdeltagandet. Jag kan inte se något problematiskt med detta. Så länge inte partiaktivisterna går med väljarna in i vallokalen. Att utbilda i hur val går till och vad de handlar om är en demokratisk angelägenhet.
En särskild fråga är vad som bör ske på själva valdagen? Personligen tycker jag att arbetet på valdagen bör begränsas till utdelande av röstsedlar. Och att hjälpa väljare att komma till vallokalerna. Men numera fortsätter valkampanjerna ända tills vallokalerna stänger, något de borgerliga partierna öppnade upp för. Sedan har andra följt efter. Borde inte partierna komma överens om att ligga lägre på själva valdagen?
Dessvärre anar man hos Helmersson ett underförstått misstänkliggörande av politiska kampanjer i områden med många låginkomsttagare och invandrare. Påpekandet att så många röstade på socialdemokraterna i Vivalla bör nog läsas så. Han antyder att detta är något i grunden suspekt. Men så ser Sveriges politiska geografi ut. I vissa områden och kommuner har vissa partier ett starkare stöd. Ofta handlar detta förstås om klass, inkomstfördelning och tillhörighet. Man undrar om det är valfusk som ligger bakom att socialdemokraterna bara fick 10 procent i de mest välbärgade delarna av Stockholm.
Erik Helmerssons text är ett uttryck för en oroväckande brutalisering av den politiska debatten. Där enskilda personers vandel hamnar i skottgluggen. Eller snarare bilden av deras omoral frammanas och produceras i konspiratoriskt lagda pusseldeckare maskerade till politisk journalistik.
Lars Ströman, politisk chefredaktör för liberala Nerikes Allehanda som händelsevis ges ut i Örebro, skrev apropå den blogg som Erik Helmersson utgick från att det finns en »slaskhöger som ställer sig i en hög med avträde, plockar upp innehållet och kastar det i riktning mot Lena Rådström Baastad«.
Det är djupt tragiskt att Erik Helmersson sprider sådant vidare.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.