Progressiva krafter i Västra Balkan bör verka för att bryta växande sociala klyftor och motsättningar mellan olika grupper, skriver Johan Schmidt, Palmecentret.
Utmaningen för länderna på Balkan är att skapa fungerande statsbildningar som garanterar minoriteters rättigheter och regionens multi-etniska befolkning.
Hur ska grannar med olika språk leva sida vid sida i fred inom ramen för omstridda nationsgränser? Finns det en annan väg än etniskt rensade stater där en komplex fråga reduceras till enkla slagord om oss och dem?
Kosovo och Serbien har slutit ett avtal som syftar till att hitta en fungerande balans mellan olika etniska grupper. Om avtalet är det bästa sättet att hitta en rättvis balans kan bara folken i de båda länderna avgöra.
I parlamentsvalet i Kosovo 2014 fick partiet Vetëvendosje 13 procent av rösterna. Tillsammans med två andra partier representerar oppositionen nu 28 procent av parlamentets ledamöter. Trots att stödet för den politik dessa tre partier förespråkar saknar en majoritet har denna minoritet valt att stoppa alla debatter i parlamentet genom att kasta tårgasgranater i protest mot avtalet mellan Kosovo och Serbien.
Huruvida en minoritet har rätt att stoppa ett folkvalt parlament via våld är också det en fråga som slutligen måste avgöras av folket i Kosovo. Frågan Vetëvendosje behöver svara på är om partiet, vid en eventuell framtida seger i demokratiska val, skulle acceptera att oppositionen definierar vilka frågor som rättfärdigar att stoppa parlamentets arbete via våld.
Har den som accepterar demokratins spelregler rätt att förkasta dessa regler när man inte får stöd av en majoritet av folket? Vem definierar vilka frågor som berättigar en minoritet att ta till våld för att stoppa majoritetens beslut?
Allt fler i regionen menar att det internationella samfundets och då framför allt EU:s övergripande intresse av stabilitet i regionen sker på bekostnad av den interna demokratin. Samtidigt leder den förda ekonomiska politiken till växande sociala klyftor och motsättningar mellan olika grupper och sammantaget ökar risken för nya konflikter.
Progressiva krafter i regionen bör verka för att bryta denna politik. Frågan är hur och huruvida det är rätt taktik att försöka göra detta genom att fylla Kosovos parlament med tårgas?
Vetëvendosje rättfärdigar sitt agerande med hänvisningar till ett övergripande mandat att bevara Nationens självständighet; ett argument som ekar beklämmande bekant från Balkans blodiga historia.
Johan Schmidt, handläggare Västra Balkan för Palmecentret
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.