Vi har blivit övertalade att släppa på mänskliga rättigheter i tron att vi skulle bli säkrare. Men det går aldrig att fullt ut skydda sig mot attentat som det i Paris.
Vi är lurade. Vi har intalats att acceptera en gigantisk massövervakning i tron att våra liv skulle bli säkrare.
Det finns kameror överallt på stan. Allt vad vi skriver på nätet kan i princip registreras och katalogiseras av amerikanska avlyssningsorganet NSA och av flera av sina europeiska motsvarigheter. Meddelarfriheten – det vill säga rätten att anonymt slår larm till medieredaktioner om missförhållanden – går knappast att förena med massövervakningen av internet.
Attentatet i USA den 11 september gav en säkerhetsvåg över hela västvärlden. Flera anständiga regeringar i andra länder drogs in och upplät lokaler för amerikanska tortyrcentraler.
Men har vi blivit säkrare? Bröderna Kouachi, som genomförde den bestialiska attacken mot tidningsredaktionen i Paris, fanns sedan år tillbaka registrerade i USA och i Frankrike som farliga, möjliga terrorister.
Förmodligen har säkerhetsorganen överskattat effektiviteten i skrivbordsinsamlandet av personuppgifter. Samtidigt har de underskattat det tunga, mödosamma arbetet på fältet.
Hur som helst, vi har blivit lurade. Vi har blivit övertalade att släppa lite grann på mänskliga rättigheter i tron att vi alla skulle bli säkrare. Men det går aldrig att hundraprocentigt skydda sig mot attentat som det i Paris.
Det ligger risker för demokratin i om vi nu förhastat skulle ge de säkerhetsorgan, som i någon mening misslyckats, större befogenheter att inskränka medborgarnas frihet.
Men viktigt är också börja diskutera är det sviktande förtroendet för polis och åklagares förmåga att hantera den mer småskaliga terrorismen i vårt land.
Romska läger bränns ner, utan att det görs polisutredningar. Tre maskerade män attackerar ett möte i abortfrågan med rökbomber. Men trots att nazistgrupper jublar över dådet på nätet kontaktar polisens utredare inte Säpo.
Hundratals hatbrott mot judar i Malmö har polisanmälts på senare år. Men har någon blivit lagförd för detta? Ingen har heller har någon åtalats för serien av brandattentat mot moskéer nyligen.
Problemet med denna handfallenhet från polis och åklagare är att samhället ger signalen att alla inte är lika inför lagen.
Historien förskräcker. Ett av skälen till att den tyska Weimarrepubliken föll var den rädsla och vanmakt som människor kände när polis och domare såg mellan fingrarna med de nazistiska våldsdåden.
Av detta kan man dra slutsatsen att förtroendet för rättsstaten är avgörande för demokratin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.