Efter terrordådet mot en gayklubb i Florida, ökar risken att Donald Trump når presidentposten. Det vore förödande för både landets hbtq-rörelse och muslimer.
När det stod klart att Hillary Rodham Clinton blivit demokraternas presidentkandidat tänkte jag att världen har tagit ett steg framåt, att vi nu kan vila i en feministisk framgång.
Men så klev en beväpnad man in på en gayklubb i Orlando, Florida. För att i Islamiska statens (IS) namn, bli skyldig till den blodigaste masskjutningen i USA:s historia. Det blev smärtsamt uppenbart att det som många av oss betraktar som frihet och framgångar, är andras största hot.
Det är ett terrordåd med många bottnar.
IS har nu, vad det verkar, fått fäste i USA. Inte nödvändigtvis som organisation, men som en kraft som ger inspiration och mod till dem som vill utföra våldsdåd. Och det är precis det IS vill ha – en svans av sympatisörer som begår brott i deras namn.
En stor oro är vad det här gör med det amerikanska presidentvalet. Många har med säkerhet sagt att Donald Trump inte har en chans mot Clinton, men gårdagens dödliga attack spelar den muslimhatande miljardären rakt i händerna.
Trump vill stänga USA för samtliga muslimer, just med rädsla för terrordåd. Men förövaren i Orlando var född i USA och har gått i skola där. Radikalisering har inget hemland och ingen religion.
Metoden för terrordådet, masskjutning, är heller inget som USA är ovana vid. De oerhört liberala vapenlagarna möjliggör oerhört många dödsskjutningar i landet. Under 2015 skedde 355 masskjutningar, där fyra eller fler personer blir skjutna vid samma tillfälle.
För Hillary Clinton blir det här två otroligt viktiga frågor att lyckas få grepp om – radikalisering och vapenlagarna – för att inte Donald Trump ska vinna över amerikaner som blir allt mer oroliga för sin egen säkerhet.
Terrordådet lär oss också att vi aldrig kan ta segrar för givna. Hbtq-rörelsen har bara under de senaste åren rönt stora framgångar i USA, bland annat har högsta domstolen slagit fast att det är en rättighet för homosexuella att gifta sig i USA. I ett demokratiskt samhälle är det rättigheter som ter sig självklara. För IS är det ett hot mot samhällets hela existens.
Det vi ska göra nu är att visa solidaritet – med offren och med de hbtq-personer som ständigt kämpar med att få vara sig själva, utan att mötas av hat eller fördomar. Vi får inte vila i de rättigheter vi kämpat oss till, för kvinnor, hbtq-personer och andra minoriteter.
Så vi fortsätter kampen. För att hbtq-personer överallt ska kunna leva sina liv som de vill. Och för en president som vill se ett öppnare USA där hbtq-personer och muslimer, ja alla, kan känna sig trygga och fortsätta kämpa för en värld utan fördomar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.