ledare Stefan Löfvens korta besked om gängkriminaliteten under hans sommartal imponerar inte. Det är förståeligt att boende i utsatta områden inte vågar vittna om brott, men vår egen regering får inte tveka att agera resolut mot brottsligheten.
Under augusti har vi kunnat läsa om tonårskillar som våldtagits och misshandlats under en hel natt på en kyrkogård i Solna i Stockholm, eller om 17-åriga Nimo, som efter att ha vittnat om en fordonsstöld utförd av andra ungdomar, blev så grovt hotad och förföljd att han och hans mamma rekommenderades att flytta. Och vi har alla chockats över den 12-åriga flicka som blev skjuten till döds i Botkyrka. Ingen är ännu misstänkt. Och så de eviga, snart normaliserade, veckorapporterna om skjutningar runtom i landet, vars totala siffra fram till den 15 augusti är 210 stycken, enligt polisens statistik.
Att statsminister Stefan Löfven, med bakgrund av detta, ägnade 90 sekunder i sitt sommartal den 23/8 åt att tala om kriminaliteten som förgör människors liv är därför anmärkningsvärt. »Vi kan knäcka våldsspiralen och återupprätta tryggheten och vi måste göra det med samma beslutsamhet, samma självdisciplin och med samma ansvarskänsla som vi visat under den här tiden«.
Vad menar han? Inte ett ord om hur vi ska knäcka våldsspiralen när vittnen inte vågar vittna? Inte ett ord om hur tryggheten ska återupprättas när 10-12-åringar rekryteras som drogkurirer och innan sin 18-årsdag kan ha fått ihop ett våldskapital som är svårt att bryta ner. Inte ett ord om hur de kriminella ska tvingas bort från bostadsområdet, istället för de våldsutsatta. Inget av detta nämndes samtidigt som drygt 60 procent av väljarna tror att våldet kommer att öka de närmaste åren och över hälften har lågt förtroende för politikers och myndigheters möjligheter att minska gängbrotten, enligt en färsk undersökning från Expressen/Sifo.
Utnyttjandet och rekryteringen av barn måste upphöra. Skola, polis och socialtjänst måste samverka strukturerat och utan sekretess.
Tack och lov kan vi påminna oss själva att det finns en kraftfull 34-punktslista med åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten, som regeringen har tagit fram och systematiskt betar av. Bland annat ser en utredare över införande av kronvittnen och straffskärpningar vid övergrepp i rättssak, när vittnen utsätts för hot och våld. Under gårdagen presenterade Mikael Damberg ytterligare åtgärder som ska slå mot kriminella nätverk, med strängare vapenlagar och skärpta straff för smuggling av illegala vapen och explosiva varor.
Han avslutar den korta presskonferensen med att säga att inga åtgärder fungerar enskilt, utan att alla insatser är viktiga. Och några av de viktigaste punkterna i 34-punktsprogrammet är just de som handlar om hur samhället ska hindra att ungdomar dras in och fastnar i kriminalitet. Utnyttjandet och rekryteringen av barn måste upphöra. Skola, polis och socialtjänst måste samverka strukturerat och utan sekretess.
Det måste också gå att sätta in åtgärder för de unga som gång på gång återfaller i brottslighet, utan föräldrars medgivande. Stödinsatser kan inte vara frivilliga. Om föräldrarna inte agerar måste samhället göra det. Inte minst har skolorna ett stort ansvar att polisanmäla alla de brott som sker inom skolans väggar, som vi aldrig skulle tveka att anmäla utanför skolans område.
»HSS betyder hör inget, ser inget, säger inget« svarar en av vännerna till den mördade 12-åringen i ett inslag i SVT Agenda, när hon får frågan om det finns en tystnadskultur i området. Låt vara att invånarna är rädda för att agera mot kriminaliteten, men våra politiker får inte vara det.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.