Jessica P Klemetsson

debatt Situationen inom sjukvården i Stockholm blir extrem när det är julhelg, men det är inte något som är väsensskilt från hur det är till vardags. Och det värsta är att vi inte ser någon ljusning, skriver Kommunals Jessica P Klemetsson.

Situationen på akutsjukhusen i Region Stockholm under jul och nyår har inte varit särskilt annorlunda än den brukar. Även den här gången innebar julhelgerna hög beläggning och långa köer på akutmottagningarna. På Karolinska universitetssjukhuset var det konstant överbeläggning under hela julhelgen.

Så här blir det när det inte finns tillräckligt mycket kapacitet i sjukvårdssystemet. Under storhelgerna omdirigeras mycket av stockholmarnas sjukvårdsbehov till akutsjukhusen eftersom det saknas alternativ, samtidigt som det är för få som arbetar för att möta det stigande behovet.

Vilket får till följd att många stockholmare får tillbringa julhelgen i väntrum och sjukhuskorridorer, medan de undersköterskor och annan vårdpersonal som jobbar då får slita livet ur sig för att få det hela att fungera. Detta samtidigt som många av de chefer som borde ha till uppgift att tala om vad som ska prioriteras lyser med sin frånvaro när det vankas storhelg och klämdagar.

Även om situationen blir extrem när det är julhelg är det inte något som är väsensskilt från hur det är till vardags. Också under andra tider på året ser vi hur pressen på sjukvården gör att det blir svårt att ge den vård och omsorg som stockholmarna är värda. Och det värsta är att vi inte ser någon ljusning. Det kommer med största sannolikhet att bli värre.

Mer än hälften av de varslade tjänsterna finns på Kommunals avtalsområde, framför allt handlar det om undersköterskor.

Höstens varsel av 800 tjänster på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har med rätta fått mycket uppmärksamhet och kritik. Som ordförande i Kommunal Stockholms län känner jag en stark oro för hur arbetssituationen ska bli för de av våra medlemmar som blir kvar efter att dessa tjänster skurits bort.

Mer än hälften av de varslade tjänsterna finns på Kommunals avtalsområde, framför allt handlar det om undersköterskor. Och då vet vi ännu inte vilka yrkesgrupper som kommer att drabbas av varslet på Danderyds sjukhus. Men att tanken är att våra medlemmar ska få färre arbetskamrater i en redan pressad situation står klart.

Vi vet ju att Kommunals medlemmar inom Stockholms sjukvård redan idag får slita hund eftersom verksamheten är underbemannad. I snitt arbetades det 10 600 timmar övertid och mertid på Kommunals avtalsområde per månad bara på Karolinska under förra året. Det är många timmar och dagar som våra medlemmar borde ägna åt återhämtning, familj, vänner och allt det andra som gör livet värt att leva. Timmar och dagar som gör att man orkar och vill fortsätta arbeta i yrken som är givande, men också påfrestande för kropp och själ.

Kommunals medlemmar i Region Stockholm – undersköterskor, vaktmästare och så vidare – vet att de måste jobba obekväma arbetstider. De vet att en del måste jobba på akuten när andra sitter i tv-soffan framför Kalle Anka på julafton. De vet att det finns patienter som behöver omvårdnad även när andra skjuter nyårsraketer. De vet att det inte finns tider på dygnet då bara tomten är vaken. För sjukhusen sover aldrig.

Men i utbyte mot att man arbetar nätter och helger – i utbyte mot att man ser till att sjukhusen fungerar även jul och nyår – måste man kunna kräva goda arbetsförhållanden med tillräckligt många kollegor och en rimlig arbetsbörda.

Vi kan inte ha jul året runt.

Jessica P Klemetsson 
avdelningsordförande
Kommunal Stockholms län