FREDAGSKRÖNIKAN En av världens största ekonomier håller på att bli ett auktoritärt land, där staten utför systematisk förföljelse och diskriminering. Samtidigt tittar resten av världen på, skriver Tanvir Mansur.
Moskéer brinner i Indien. 49 personer har dött i protesterna i New Delhi, och över 200 är skadade. Mer än 20 personer har dödats i delstaten Uttar Pradesh. Det pågår förföljelser mot muslimer i Indien, och omvärlden måste säga ifrån.
I december förra året antog den hindunationalistiska regeringen i Indien en ny lag. Lagen, Citizen Amendment Act (CAA), innebär att människor som har flytt från andra länder före 2015, ska kunna få stanna i Indien – så länge de inte är muslimer.
Jeremy Laurence, talesperson för FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, har kallat lagen för “fundamentalt diskriminerande”.
Muslimer i Indien har stor anledning att bli oroliga. De ser den nya förändringen som ett första steg i att skapa ett andra klassens folk av de 200 miljoner muslimer som bor i Indien. De riskerar att förlora sitt medborgarskap.
I delstaten Assam, i nordöstra Indien, går det att se hur staten påbörjat det här. 2 miljoner “statslösa” personer planeras att placeras i fångläger, för att de misstänks vara “utlänningar”. Och majoriteten av de här människorna är muslimer.
Den indiska regeringens anti-muslimska retorik har nu börjat omsättas i lag.
Människor började organisera demonstrationer över hela Indien i december. Hundratusentals har deltagit i protesterna, och inte bara muslimer. Och väldigt snart försökte staten stoppa det. Framförallt har protesterna i New Delhi också lett till att hindunationalistiska mobbar har börjat attackera muslimska hem och moskéer.
För att förstå den indiska regeringens planer, måste vi förstå premiärministern Narendra Modi. Han är ledare för regeringspartiet Bharatiya Janata Party. Kortfattat, så står partiet för en särskild form av hinduisk fundamentalism, Hindutva. De försöker omvandla staten från sekulär till hinduisk.
2002 pågick det massiva upplopp i delstaten Gujarat, där Narendra Modi var chefsminister. Enligt regeringens siffror ska över 1044 personer ska ha dött, andra siffror räknar upp till 2 500. 150 000 personer drevs bort från sina hem, och kvinnor utsattes för våldtäkter på gatorna. Det som skedde är vad observatörer har kallat pogromer mot muslimer. Modi har anklagats för att ha underlåtit att stoppa våldet.
Idag hör vi ett eko från Gujarat för arton år sen. I New Delhi har moskéer bränts till marken, och stora mobbar av nationalister jagar muslimer på gatorna.
Men det är också ett eko från 1947. När britterna skulle ge Indien självständighet, efter att ha koloniserat landet, delade de upp Indien. Ett “muslimskt” land, Pakistan, och ett “hinduiskt” land, Indien. Det skapade den största migrationen i världshistorien, där 20 miljoner människor tvångsförflyttades, och 1 miljon människor dog. Det cementerade också de religiösa gränserna mellan olika medborgare. På ett sätt är det också grogrunden för de konflikter som vi ser i Sydasien idag.
Och i somras skar Indien av kommunikationen för invånarna i Kashmir. Det är det område som har haft en pågående gränskonflikt mellan Indien och Pakistan sedan 1947. Kashmir har en muslimsk majoritetsbefolkning, och har länge haft en viss mån av självständighet. Under sommaren bestämde den hindunationalistiska regeringen att avskaffa den självständigheten, och försöka omvandla det till en indisk delstat. De stängde av alla sociala medier och internet i Kashmir, medan människor protesterade på gatorna. Indiens konsul i New York har dessutom sagt att den israeliska bosättningsmodellen skulle passa bra i det ockuperade Kashmir. Efter sju månader har nu regeringen precis gett tillbaka begränsad internettillgång i två veckor.
Den indiska premiärministern stöttar nu Trump i USA:s presidentval. Det de har gemensamt är att de driver en högerpopulistisk politik kryddat med islamofobiska lagar och retorik.
Men Narendra Modi är inte ensam i sin syn på muslimer.
Förra året arrangerade Donald Trump ett stort möte för Modi i Texas. “Howdy Modi”, som träffen kallades, samlade 50 000 åskådare i Houston för att hylla USA:s vänskap och allians med Indien. Den indiska premiärministern stöttar nu Trump i USA:s presidentval. Det de har gemensamt är att de driver en högerpopulistisk politik kryddat med islamofobiska lagar och retorik.
Det här är landet som många svenskar förknippar med yoga och meditation, och varma semestrar med god mat. Då kan det vara svårt att också se hur staten håller på att bli auktoritär.
Sverige har starka band med Indien. I december var den svenska kungen och drottningen på statsbesök i Indien. Då hyllades Kung Carl XVI Gustaf av medierna över hela världen. För att han valde att bära sina resväskor själv. Och för att han deltog i städningen av en strand i Mumbai.
Utrikesminister Ann Linde var med och träffade den indiske premiärministern och hans delegation. På mötena var det mycket fokus på ekonomin och klimatet.
Tidningen Omvärlden frågade henne om den växande diskrimineringen mot den muslimska befolkningen. Linde ska ha tagit upp ämnet på mötena:
Jag träffade utrikesministern fyra gånger faktiskt och vi hade långa samtal om nationalism och hur vi ser på det här som väldigt negativt. Där konstaterade vi att den indiska regeringen har en annan syn på detta.
Men samtidigt tycker hon inte att det är fel att fokusera mer på handeln mellan Sverige och Indien.
Det går absolut inte att ställa det mot varandra. Det är en totalt felaktig motsättning. Vi hade inte fått träffa premiärministern och presidenten om vi inte varit där med ett stort statsbesök med en handelsdelegation. Det är det som gör att man kan prata och ha samtalen. Utan dem så hade vi inte fått det. Det är ju flera länder som inte får träffa Indiens president. Men det fick vi, och då kunde vi prata om sådana här saker.
Och mitt under pågående protester i New Delhi, åkte riksdagens konstitutionsutskott till Indien. Men varför säger de ingenting?
Sverige har ett ansvar att protestera mot Indiens förföljelser mot muslimer och det våld som befolkningen utsätts för just nu.
“Vi är på väg mot totalitarism, en fasciststat”, sade Asaduddin Owaisi. Han är muslimsk ledamot i det indiska parlamentet. Under debatten om lagförslaget för CAA, som skulle kunna göra muslimer statslösa, rev han sönder en kopia av förslaget och fortsatte: “Vi håller på att omvandla Indien till en teokratisk stat.”
En av världens största ekonomier håller på att bli en auktoritärt land. Staten utför systematiska förföljelser och diskriminering av muslimer, och fundamentalistiska mobbar mördar människor på gatorna. Miljontals människor kan i framtiden bli av med sina medborgarskap, och behöva fly landet, medan vissa av dem kommer att placeras i fångläger.
Samtidigt tittar resten av världen på. Vi måste säga ifrån.
Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.