Efter år av högerlaborerande kommer nu schyssta villkor, ordning och reda och jämlikhet spela en avgörande roll för utvecklingen i vårt land, skriver riksdagsledamöterna Leif Nysmed (S) och Teres Lindberg (S).
Själva grundbulten i den svenska modellen är att parterna är de som löser tvister på arbetsmarknaden och politikens inblandning ska vara minimal så länge parterna klarar att upprätta lugn och ro. Denna ordning gynnar utveckling och tillväxt i vårt land. Det skapar fler arbetstillfällen, upprätthåller människors välmående och stärker landets tillväxt.
Den svenska modellen grundar sig i ett antal skyddsvallar som behöver upprätthållas för att skapa stabilitet. Full sysselsättning, en aktiv arbetsmarknadspolitik, hög A-kassa, arbetsrätt som skapar medbestämmande, trygghet och inflytande samt starka kollektivavtal som upprätthåller det fackliga löftet om att inte konkurra mot sämre villkor än de som överenskommits i avtal.
Det är förvisso inget nytt att den politiska högern och arbetsgivarna driver den nyliberala tesen om att bara det blir billigare så kommer fler företag att anställa och därmed kommer det att bli fler jobb. Men ärligt talat, man behöver inte tänka så långt utanför boxen för att inse att tesen inte stämmer. Företag anställer då efterfrågan ökar och behov uppstår av mer personal. Sänkta löner leder snarare till minskad köpkraft hos löntagare. Därmed minskar efterfrågan hos flertalet, lägre konsumtion och färre arbetstillfällen.
Ett tydligt exempel är den sänkta arbetsgivaravgiften för unga som de borgerliga partierna drev igenom. Vi tog alla del av Visitas kampanj under valrörelsen, där »dubbelstöten« skulle leda till ungdomsarbetslösheten skulle skjuta i höjden. När nu de sänkta arbetsgivaravgifterna fasas ut så sjunker arbetslösheten bland unga. Detta trots hoten om katastrof från högern.
Att alliansen laborerar med arbetsgivaravgifter, som i huvudsak är partsöverenskommen löneväxling eller avstått löneutrymme om man så vill, är egentligen samma sak som att kräva lönesänkningar. I förlängningen handlar det om att underminera finansieringen av våra gemensamma pensioner, sjukförsäkring och så vidare.
I avtalsförhandlingarna vill vi att parterna tar tag i viktiga framtidsfrågor så som ordning och reda på arbetsplatserna, se till så att fler ungdomar och nyanlända får arbete via exempelvis lärlingsutbildningar och att öka jämställdheten på arbetsmarknaden. Parterna har ett gemensamt ansvar för att skapa moderna branscher som långsiktigt fokuserar på inkludering.
Vi har levererat ett antal viktiga reformer för ordning och reda på arbetsmarknaden. Cabotageregler för att komma till rätta med villkorsdumpning bland åkeriföretagen, Personalliggare och möjlighet för skatteverket att göra oannonserade kontroller i byggbranschen.
Framöver lär vi få se mer färg i rikspolitiken där vi socialdemokrater med vår inbyggda kompass för schyssta villkor, ordning och reda och jämlikhet kommer spela en avgörande roll för utvecklingen i vårt land. Detta är extra tydligt i frågor kring utstationeringsdirektivet på europanivå och i kraven på kollektivavtal i offentlig upphandling här hemma. Vi kommer att göra allt för att utveckla och försvara den svenska modellen.
Leif Nysmed, (S) riksdagsledamot
Teres Lindberg, (S) riksdagsledamot
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.