Undernäring, tvångsarbete, diskriminering och svältlöner. Listan kan göras lång över hur H&M och deras kambodjanska underleverantörer bryter mot såväl kambodjansk som internationell lagstiftning. Det skriver människorättsaktivisten Yeng Virak.
H&M brukar se sig som ledande representant för en hållbar textilindustri. Det är dock felaktigt. H&M och deras kambodjanska underleverantörer har – när det varit lönsamt – systematiskt brutit mot kambodjansk och internationell lagstiftning.
Den nonchalanta inställningen till lagstiftningen har bland annat lett till en utbredd undernäring, tvångsarbete, diskriminering, våld mot gravida kvinnor och fackliga företrädare, liksom massvimningar.
De här ohyggliga överträdelserna har blivit en del av den bransch där H&M och dess underleverantörer ingår – en bransch som samtidigt kan dra nytta av fördelarna med EU:s tullöverenskommelse ”Allt utom vapen” som innebär att varorna som produceras i Kambodja exporteras tullfritt.
Kambodjanska arbetare som arbetar i H&M:s distributionskedja är berättigade två saker: att anställningarna uppfyller villkoren som ställs i kambodjansk arbetsrätt; och en lön som är i nivå med grundläggande mänskliga behov och värdighet. Ingetdera har de tillgång till.
Om H&M fortsätter att negligera de här två grundläggande rättigheterna kommer grova brott mot mänskliga och fundamentala rättigheter, massvimningar, olycks- och dödsfall i arbetet att nå en nivå där industrin – med alla människor den inbegriper – inte länge kunna anses vara hållbar.
Flera indikationer finns på att det här redan är på väg att ske. Bara vid en enskild underleverantör till H&M har upprepade massvimningar skett med 650 inblandade anställda. Vissa dagar förlorar uppemot 198 utmattade och undernärda arbetare medvetandet.
I september publicerade ILO en rapport som granskar händelserna på fabriken. I rapporten konstaterade ILO att de anställda lider av lågt blodsocker (som en följd av lågt kaloriintag) och värmeslag medan andra lider av allvarliga psykogeniska sjukdomssymptom som följd av påtvingad övertid, små ekonomiska möjligheter att säga nej till övertid, liksom ett stort tryck att ständigt öka effektiviteten.
Trots att den här rapporten har fått stor spridning har H&M ignorerat rapportens rekommendationer om att följa kambodjansk och internationell lagstiftning. Tvångsarbete, diskriminering och våld mot anställda fortsätter på denna kambodjanska arbetsplast med svältlöner – liksom hos många av de övriga 32 kambodjanska underleverantörerna.
Vi uppmanar den svenska regeringen och landets invånare att kräva av H&M – en av världens största återförsäljare – att respektera kambodjansk lagstiftning. Det måste bli ett stopp för korta anställningskontakt, tvångsarbete och diskriminering. H&M måste också aktivt fortsätta att höja lönerna i den kambodjanska textilindustrin så att grundläggande behov säkras, liksom ett stopp måste sättas för de överträdelser som sker mot grundläggande rättigheter.
Det är hög tid för H&M att visa att man verkligen är en trovärdig företrädare för textilindustrin.
Yeng Virak, människorättsaktivist, Executive Director Community Legal Education Center (CLEC)
Fotnot: CLEC är en kambodjansk organisation som ger juridiskt stöd till behövande samhällsgrupper. CLEC ses som viktig i stöttandet av en gryende fackföreningsrörelse.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.