Brev till Mona Sahlin. Förväntningarna på dig är skyhöga. Det är befogat. Opinionssiffrorna är svarta, förtroendet lågt, politiken luddig. Nu måste du ge en klar riktning för den politik som du tänker driva som statsminister i en rödgrön regering.

Framtiden handlar om de unga. Därför är ungdomsarbetslösheten och skolan avgörande frågor. Socialdemokraterna och de rödgröna måste ha en tydlig lösning på problem med unga arbetslösa. Den lösningen kan inte bara gå ut på att riva upp den borgerliga regeringens förändringar. Du och Thomas Östros borde exempelvis ta till er Handelsanställdas förbunds förslag om en temporär generationsväxling för de stora kullar på arbetsmarknaden som är 20-24 respektive 60-64 år. Det är en konkret reform som ger resultat.

Vad gäller skolan har ni en valvinnarfråga att satsa på. Det finns stora problem i skolan och de beror inte på "flum". Tro inte på Björklund! Gå inte på hans retorik! Socialdemokraterna måste komma ur de gamla låsningarna om för eller emot friskolor. Ni ska i stället göra om (inte riva upp) friskolereformen. Tanken kan inte ha varit att stora skolkoncerner skulle tjäna pengar på oss skattebetalare. Eller att alla skolor skulle tvingas lägga stora belopp på marknadsföring, för att locka elever med häftiga datorer och så lite plugg som möjligt. Här har ni chansen att göra om och göra rätt och vinna röster på det! Friskolorna är ett utmärkt exempel på när den offentliga sektorn bäddas in i marknaden på fel sätt.

De rödgröna måste representera och våga stå för en människolinje som bryter mot den borgerliga alliansens så kallade arbetslinje. Vi är människor och inte robotar och alla kan inte prestera på topp. Vad ska hända med dem som inte kan vara lika lönsamma eller högproduktiva? I dag faller de mellan stolarna och fastnar där. Den arbetskraften måste tas tillvara på egna villkor, utan att det skapas en parallell arbetsmarknad. Lär av 90-talets misstag i arbetsmarknadspolitiken: mindre rigiditet, mer smidighet!

Mona. Det finns en stor skillnad mellan höger och vänster i politiken. Den skillnaden syns tydligare än någonsin på den internationella arenan där de två lägren personifieras av Angela Merkel och Barack Obama. Var hör ett rödgrönt Sverige hemma? Lag Merkel eller Lag Obama?

Island har valt väg. Förra veckan gav väljarna sitt förtroende till Socialdemokraternas Johanna Sigurdadottir. Som nyvald statsminister sa hon att Island nu har lämnat nyliberalismen bakom sig. Sigurdadottir och hennes rödgröna koalition vann stort eftersom de lyckades fylla det tomrum som decennier av högerpolitik har orsakat.

Dina motståndare är betydligt tuffare att tampas med, eftersom de ger sken av att vara höger light. De slänger sig med ord som arbetareparti och välfärdens kärna. Men när arbetslösheten nu ökar dramatiskt och när allt fler nu har behov av socialbidrag så blottläggs högerns systemskifte. Med början i morgon, den 1 maj 2009, kan du visa att Sverige bara har ett arbetareparti. Och det leds av dig.

Yes you can!