Smutsigt spel när Europaparlamentets partigrupper bildas.
På onsdagen fick slutligen Ukip:s Nigel Farage ihop en grupp i Europaparlamentet. Genom att släppa in Sverigedemokraterna sätter han sig förvisso i en svår situation. I brittiska tidningar haglar just nu kritik mot att Ukip bildar grupp med ett parti där en av grundarna varit med i Waffen SS.
Men Farage har starka skäl att släppa in SD – trots vad han lovat innan valet. Ukip såg efter valet ut att stå utan partigrupp. För en politiker som byggt mycket av sin framgång på kontroversiella uttalanden som fått stor spridning på hemmaplan är det inte obetydligt att plötsligt bli av med mycket av talartiden.
Ukip skulle dessutom bli av med stora summor pengar genom att stå utan partigrupp. Tankesmedjan Open Europe har räknat fram att Ukips grupp årligen kommer att kunna kräva lite drygt 38 miljoner kronor i ersättning. Ett skäl som förmodligen vägde väldigt tungt när Farage släppte in Sverigedemokraterna.
– Med de miljoner som erbjuds i ersättning har Europarlamentets regelverk starka incitament för partier att forma grupper – även om de inte är naturliga sängkamrater, säger Open Europes Vincenzo Scarpetta till tidningen The Guardian.
På liknande sätt har också Tories konservativa grupp släppt in Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. Något som innebär att gruppen som det ser ut i nuläget blir parlamentets tredje största. Det ger i sin tur gruppen makt genom att gruppen kan få både vice talmän och bli ordförandeposter i utskott.
Om Farages partigrupp överlever hela mandatperioden är däremot långt ifrån säkert. En grupp måste ha 25 medlemmar från minst sju länder. Gruppen har nu det minimala sju länder – där den franska parlamentarikern representeras av en avhoppare från Nationella Fronten. Också Tjeckien och Lettland har en representant vardera.
Klart står dock att Europas konservativa tycks ha mindre och mindre emot att dela säng med främlingsfientliga kamrater.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.