Ersättningsnivån i den svenska a-kassan är bland de sämsta i OECD. Endast Korea, Polen och Turkiet har lägre ersättningsnivåer vid arbetslöshet, visar en jämförelse som TCO gjort.
Men så har det inte alltid varit. År 2002 låg Sverige på 5:e plats. Därefter har vi rasat till nuvarande 21:a plats. Anledningen är att taket i a-kassan förblivit oförändrat, trots löneökningar och inflation.
Idag får endast en av tio får ut 80 procent av sin tidigare inkomst vid arbetslöshet, visar en rapport från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO. Majoriteten får istället ut högst 50 procent.
Och ännu värre blir det om regeringen får fortsätta ännu en mandatperiod. Vårpropositionen innehöll inte ett ord om höjda nivåer.
Blir det däremot regeringsskifte så lovar de rödgröna att höja taket från dagens 680 kronor om dagen till 930 kronor om dagen.
Det finns en anledning till att vi i Sverige inte bränner bildäck och bygger barrikader så fort en fabrik läggs ner. Vi har haft ett trygghetssystem att falla tillbaka på, och därför inte lika desperat kämpat för varje enskilt jobb. Det har också fört med sig att olönsamma fabriker och näringsgrenar gått under och nya och mer lönsamma kommit i dess ställe. Kort sagt: strukturomvandling.
Frågan om a-kassan och socialförsäkringarna kan lätt bli ett bollande med siffror när det i själva verket handlar om en kamp mellan ideologier.
Den socialdemokratiska framgångsrika modellen är under attack. Fyra år till med Reinfeldt och bildäcken kommer att brinna även i Sverige.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.