Bild: Flickr/ Brandon Doran
Bild: Flickr/ Brandon Doran

Det går utmärkt för en privatperson att anställa en annan privatperson. Dagens Arena guidar dig till hur du gör och vad du bör tänka på.

I dagsläget tvingas alltför många EU-migranter be om pengar på gatan. Samtidigt finns alla möjligheter för privatpersoner att anställa andra privatpersoner.

Här är vår guide till hur du går tillväga och vad du ska tänka på:

* Personer som kommer från ett annat EU-land behöver inget arbetstillstånd.

* Om en privatperson vill anställa en annan privatperson för att hjälpa till med enklare sysslor, så kan den göra detta utan att betala arbetsgivaravgift så länge summan inte överstiger 999 kronor under ett beskattningsår.

* Det betyder dock inte att pengarna personen tjänar är skattefria. Om du hjälper någon att ordna jobb, så hjälp dem gärna också med en kontakt med Skatteverket, så att det inte slutar med att de jobbar svart.

* Överstiger beloppet 1 000 kronor så måste du lämna en kontrolluppgift. Det görs på Skatteverkets hemsida.

* Om du vill hjälpa en person att sälja saker hen har tillverkat/fått så går det utmärkt och behöver inte skattas eller anmälas i Sverige. Det däremot eventuellt behöva redovisas när personen kommit tillbaka till sitt hemland.

I Sverige har vi inga lagstiftade lägstalöner. Men däremot en lägsta kollektivavtalslön. Den varierar beroende på bransch, utbildning och typ av kollektivavtal. Exempelvis är den lägsta lönen i Kommunals trädgårdsavtal 108,80 kronor i timmer för de som fyllt 18 år. Vill du vara säker på att du betalar rätt lön, kolla med berört fackförbund.

* Om man avlönar folk i tjänst har man ett långtgående ansvar om personen skadar sig. Om personen är medborgare i ett EU land är det frivilligt att teckna försäkring. Men en arbetsskadeförsäkring är att rekommendera. Kostnaden för att teckna grundavtal för arbetare är 3,96% av bruttolönen (Fora). Här kan du läsa om vad som ingår.

Källor:
Pia Blank, skattejurist på Skatteverket
Fackförbundet Kommunal
Försäkringsbolaget Fora