“Utanförskapet har minskat med över 200 000.” Det påstod statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i partiledardebatten i riksdagen. I den tidigare debatten (i SVT:s Agenda) sa han helt utan verklighetsförankring att ensamkommande flyktingbarn kan vara en förklaring till varför skolresultaten försämrats. Han sa att Sverige är på god väg att nå miljömålen (en ren lögn) och svajade betänkligt i fler frågor än så. Men när han säger i riksdagen att utanförskapet minskat med 200 000 måste han väl ändå ha på fötterna? Utanförskapet har ju varit hans favoritgren ända sedan han blev moderatledare.
Men, nej.
Det visar sig nu att han luras även där. Han menar inte 200 000 människor – vilket man lätt kan ledas att tro när man lyssnar på honom – utan “helårsekvivalenter”. Som Dagens Industri visar är det ett kritiserat mått han använder som inkluderar också de korttidssjukrivna, vilket förstås är mycket märkligt. Personer som kanske bryter ett ben men sen återvänder till sitt jobb helt enligt plan, utmärkt rehabiliterade och aldrig långt ifrån arbetsmarknaden, ska väl knappast diskuteras i former av “utanförskap”?
“Måttet omfattar dem som fått sin försörjning från de största ersättningssystemen, till exempel socialbidrag, a-kassa och sjukpenning. Alla som någon gång under året fått pengar därifrån räknas om till helårsekvivalenter. Tolv personer som fått sjukpenning i en månad blir en helårsekvivalent.” skriver Dagens Industri.
Räknar man som Reinfeldts eget arbetsmarknadsdepartement gjorde under förra mandatperioden landar man i stället på att utanförskapet minskat med 110 000 sedan regeringen tillträdde. Men genom att trixa med siffrorna och avsiktligt föra medborgarna bakom ljuset lyckas statsministern addera 90 000. Fiffigt, absolut. Men värdigt en statsminister? Knappast.
Lägger man till regeringens resonemang kring hur de gått för det utförsäkrade, där Ekot visar att den som jobbat del- eller halvtid när de var i sjukförsäkringen förs in under rubriken ”i arbete” när de kastas ut från sjukförsäkringen. En person kunde alltså jobba halvtid och vara sjukskriven på halvtid innan utförsäkring och sedan räknas upp på regeringens succékonto (från utanförskap till arbete hallelujah!) om han eller hon sen står sjukare än innan men utan sjukförsäkring och med jobb på två timmar om dagen. Det är ett smutsigt siffertrixande man ägnar sig åt, som också Kjell Rautio blottlägger i ett intressant blogginlägg.
“Av den grupp på 17 643 personer som utförsäkrades vid årsskiftet 2009/2010 var drygt 65 procent, eller två tredjedelar, tillbaks i sjukförsäkringen i maj 2011. Det visar sig dessutom att endast fyra (4) procent (eller 711 personer) av de utförsäkrade då hade en inkomst från ett osubventionerat arbete.” skriver Rautio.
Alliansens mycket aktiva och avsiktliga siffertrix är inte bara ett oskick i den politiska debatten. Det är också respektlöst att man inte värderar högre att medborgarna – väljarna – är ordentligt informerade. Det visar tydligt att regeringen inser att den förda politiken inte går hem om den redovisas sakligt och sanningsenligt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.