FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling noterar att många är skrivna i fel lya. Och anar ett gigantiskt mörkertal under ytan.
En kväll knackade polisen på hemma hos mig. Där stod en grupp civila spanare och undrade om jag visste att en grannfamilj var skriven i min bostad. Indirekt berättade de därmed också att dessa grannar var av intresse för polisen, en outtalad bonusinfo som jag naturligtvis noterade. Då min bostadsfastighet inrymmer närmare 400 lägenheter är det emellertid, statistiskt sett, rätt hög sannolikhet att någon av dessa bebos av personer som polisen är intresserad av.
Sannolikheten att detta skulle gälla någon boende i min lägenhet är dock rätt låg, skulle jag hävda. Poliserna såg förstås på en gång mina ärliga blå ögon, och antydde att felskrivningen antagligen skett med illvilja. Och att jag inte var ensam om att drabbas av detta. Folkbokföringsbrotten ökar i Sverige, larmade nyligen SR. Personer uppger en felaktig adress för att inte kunna lagföras.
Ett jävla sätt, förstås. Och efter att poliserna gått så var jag förstås på väg till mina grannar för att läsa lusen av dem. Någon måtta på fräckheten får det ända vara, och vad tjänar de på att utmana grannsämjan på detta sätt? Tänkte jag. Men innan jag hunnit ut i trapphuset ringde polisen. Det verkade ha blivit något fel. Visst var mina grannar folkbokförda i min lägenhet. Men det var inte jag. Och faktiskt inte heller någon annan i min familj.
Lagen om lägenhetsregister infördes 2006, och sedan 2010 har varje bostad en enskild identitet. Svenska folket är alltsedan dess folkbokförda på lägenhetsnivå, istället för fastighetsnivå som tidigare. Detta skulle framför allt ligga till grund för en ökad kunskap om befolkningens boende. Registret sjösattes av Lantmäteriet, men övergick sedan till kommunernas ansvarsområde. Det är registrets numrering som ligger till grund för folkbokföringen, som i sin tur hanteras av Skatteverket. För att ytterligare komplicera är det fastighetsägarens ansvar att rapportera in rätt lägenhetsnummer till registret. Och ibland verkar det ha gått fel.
Runt i landet matades siffror in via korslistor där hyresvärdar och bostadsrättsföreningar satt med sin egen numrering och den som myndigheterna fastställt, samt namn på tusentals medborgare. Självklart blev inte allt rätt. Men frågan är hur mycket som blev fel? Ingen vet, men mycket tyder på att många av oss har varit folkbokförda på fel lägenhet i åratal.
I år öppnade Skatteverket en tjänst där det går att kontrollera vem som är skriven på ens egen adress. Enligt SR har 6 500 anmälningar om felskrivningar hittills kommit in. Det ska bli spännande att se resultatet i slutet av året. Är det för många som skrivits fel antar jag att SCB måste omvärdera all statistik om svensk bostadsstandard det senaste decenniet.
I mitt fall visade det sig alltså att alla som bor i områdets närmare 400 lägenheter hade folkbokförts fel och därför fick skrivas om. I statistiken ser det nu ut som om jag nyligen flyttat in. Vilket också syns i posten där reklamen gratulerar mig till den nya bostaden. De 22 år jag redan bott där tycks vara bortrensade ur historiken.
När jag berättar om detta dyker det upp liknande upplevelser. Alla tycks ha varit med om personer som varit skrivna på fel lägenhet. Häromdagen upptäckte en bekant att hen begåvats med sambo. Det visade sig vara en granne våningen ovanför. Min kamrat var precis som jag skriven i fel lägenhet. Men efter en kontakt med Skatteverket så blev det rätt. Eller, egentligen inte. För i den rätta lägenheten är en annan granne felaktigt skriven.
Jag antar att den nya tjänsten kommer hålla Skatteverket sysselsatt ett tag, och troligen kommer vi inse att de flesta som misstänks vara fulskrivna i själva verket är felskrivna på grund av den mänskliga faktorn. Och att vi inte har haft så bra koll på befolkningen de senaste tio åren som vi kanske trott.
Poliserna som ringde på hos mig visste trots allt vilka de spanade på. En smittspårning i pandemitider lär vara mer beroende av kvaliteten på folkbokföringen. Så kolla i vilken lya du är folkbokförd. Och vem som är skriven hos dig.
Ha en bra helg, tvätta händerna och håll kontakten med dina kära!
Jonas Nordling
Chefredaktör
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.