”Kommissionen presenterar i dag en ny strategi för att EU bättre ska ta småföretagens behov i beaktande.” Så inleddes det knastertorra pressmeddelandet EU-kommissionen skickade ut i slutet av november.

I klartext betyder det sämre arbetsmiljö för anställda på små företag.

Det som på byråkratspråk heter ”införa lättare regler för att minimera deras [företagens] administrativa börda.” innebär de facto slopade arbetsmiljökrav. Mindre företag ska slippa undan regler för hälsa och säkerhet, om EU-kommissionen får sin vilja in.

På EU-toppmötet i slutet av veckan ska förslaget diskuteras. Inför mötet har LO, TCO och Saco uppmanat regeringen att säga nej.
– Skulle förslaget gå igenom riskerar vi att få olika villkor i företag beroende på hur stora de är, vilket är fullkomligt oacceptabelt, säger Saco:s ordförande Göran Arrius i ett uttalande.

Särskilt illa är det att EU-kommissionen siktar in sig på vad som kallas ”gold-plating”, det vill säga om ett EU-land har bättre villkor än vad den gemensamma lagstiftningen kräver. Och nu får ni ursäkta EU-jargongen, men risken är att arbetsvillkoren pressas nedåt. Arbetsdirektiv brukar utgå från minimikrav, men med EU-kommissionen senaste förslag blir risken att det som innan var lägstakrav i stället blir ett tak.

Tyvärr går det i linje med hur arbetares rättigheter hittills har behandlats under finanskrisen. I räddningspaket till krisländerna ställs krav på lägre löner och slopade fackliga rättigheter. Finanskrisen har blivit en ursäkt för att försämra rättigheterna för Europas löntagare.

Medan regeringen funderar på hur de ska agera på veckans EU-toppmöte kommer här en påminnelse som de gärna får ta i beaktande: Varje år dör 1 400 personer i arbetsrelaterade sjukdomar. Enbart på svenska arbetsplatser.