Lisa Gemmel. Foto: Linus Hallgren

Twitter fyller tio år, men har svårt att få tjänsten att växa. Vem vill egentligen bli del av ett hörn av internet där hatet och hoten frodas?

För en vecka sedan fyllde Twitter tio år. Samtidigt går det allt sämre för bolaget på börsen eftersom tjänsten har svårt att locka till sig nya användare. För att få sina medarbetare att stanna, erbjuder Twitter dem stora bonusar och fler aktier.

Men är Twitter värt att rädda?

När jag skaffade Twitter för sju år sedan var det en ganska härlig plats att hänga på. Jag hade lite politiska diskussioner med folk och delade med mig av mina med- och motgångar. Några av mina bästa vänner hade nog aldrig korsat sina vägar med mina om det inte varit för Twitter.

De senaste åren har tonen på Twitter hårdnat. »Snälltolkning« av tweets lyser ofta med sin frånvaro och flera användare har som enda syfte att sprida anonymt hot och hat – så kallade trollkonton. De flesta som finns på Twitter har sannolikt någon gång ställt sig frågan: är det värt det?

Under påskhelgen har det pågått ett drev mot Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) (@FilosofenNils på twitter). En av hans tweets om IS återuppväcktes bland annat av Expressenjournalisten Niklas Svensson. Resultatet blev, efter en helg av att twittrare önskat livet ur Karlssons familj genom terrordåd, att han valde att lämna Twitter.

Nils Karlsson har tidigare varit kritiserad för inlägg han har gjort på Twitter och under helgens drev mot honom använde han hårda ord och svordomar.

Vad ska en tvingas tåla och i vilken utsträckning får en skylla sig själv?

Inte sällan får feminister och rasifierade stå ut med med hot och hat – unga tjejer kan få våldtäktshot som svar på en argumentation om varför de är feminister. Det rasistiska hatet är inte snällare det.

Ingen förtjänar hot om våldtäkter eller terrordåd mot sina barn eller hat grundad i sin härkomst. Där finns det inget »skylla sig själv«, hårda ord eller ogenomtänkta tweets till trots. Den som har många följare på Twitter har även en oerhörd makt att i svensk kontext sätta dagordningen. Tyvärr tar inte alla det ansvaret, vilket gäller politiker såväl som journalister och opinionsbildare.

Trots det fina med Twitter går tjänsten mer och mer mot en sophög full av anonyma hatkonton. Twitter behöver fler användare för att få styr på sitt värde. Få är dock lockade av en plats där allt misstolkas och hatet frodas. Det är här bolaget måste lägga sitt fokus för att få styr på verksamheten.

I den riktning som Twitter är på väg måste bolaget jobba hårt för att om några år ha något kvar att rädda.