Först skulle olagliga avknoppningar bli lagliga genom personalövertaganden till marknadspris. Men inte heller det fungerade. Verksamheter såldes fortfarande ut till underpris och anklagelserna om vänskapskorruption haglade.
I lördags var det dags för avbön.
– Nu kan jag konstatera att den här modellen inte fungerar. Nu kommer vi inte göra fler avknoppningar i Stockholm stad, sa det moderata finansborgarrådet i Stockholm stad, Sten Nordin, i Ekots lördagsintervju.
Sedan avknoppningarna startade har stockholmarna förlorat 78,3 miljoner kronor genom utförsäljningar av förskolor och hemtjänst enligt beräkningar Dagens Nyheter gjort. Senast var det utförsäljningen av hemtjänsten i Vantör som slumpades bort.
Sten Nordin säger nu att “mångfalden ska lösas på annat sätt”:
– I dag har vi lagen om valfrihet som gör att man kan starta ett hemtjänstföretag och utmana kommunen utan att köpa en enda pryl eller adress från kommunen.
Men också lagen om valfrihet har uppenbara begränsningar. Som att äldre som inte valt hemtjänstföretag lottas ut bland företagen. Eller som ledarskribenten Mikael Feldbaum framhöll på ledarplats tidigare i år:
“I alliansens Stockholm innebär LOV i praktiken att den behövande kan välja hemtjänst från AAA Flerspråkig assistans care och AAA Medigrupp. Om man orkar sig lite längre ned i listan från företag som Aborre hemtjänst städ och personlig assistans eller Alla tiders hemtjänst.”
I SCB:s senaste partisympatiundersökning backade Moderaterna i Stockholm kraftigt. Sedan maj 2011 har man tappat över tio procent av väljarna. Samtidigt är avknoppningarna djupt ifrågasatta av många Stockholmare. Tiotusenkronorsfrågan nu är: Rör det sig som valtaktik månne?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.