Är du Swedbankkund? Här får du några anledningar att byta bank. Eller lägga pengarna i madrassen.
»Det råder kaos i Swedbank och någon måste offras«, skriver Carolina Neurath i en analys efter att Swedbanks styrelse, med ordförande Anders Sundström i spetsen, sparkar vd:n Michael Wolf.
Michael Wolf har tillsammans med andra Swedbank-direktörer ägnat sig åt privata fastighetsaffärer och experter är eniga om att Wolf nu offras för att föregå Finansinspektionens granskning av affärerna.
Och ja, det råder kaos i Swedbank. För kunderna. 2014 var ett rekordår för Swedbank. Banken gjorde en vinst på 16 miljarder kronor och utdelningen till aktieägarna landade på 12 miljarder.
Samtidigt ligger kundernas ränta på löne- och sparkonton runt nollstrecket. »Vi har haft en bra volymutveckling och varit bra på att hålla nere kostnaderna«, förklarade Wolf kanonvinsten när resultatet presenterades i februari 2015.
I samma veva uppdagades att styrelsen höjde Wolfs lön med 60 procent, från 8 till 13 miljoner per år. Hans förmåner, som pension, höjdes från 3,2 till 4,5 miljoner kronor årligen. Detta efter att regeringens reglering av vd-lönen gick ut – Swedbank är den bank som utnyttjade mest av skattebetalarnas pengar under finanskrisen.
I en mycket lyssningsvärd lördagsintervju med styrelseordföranden Anders Sundström motiveras löneökningen med att Wolf har gjort ett fantastiskt jobb. Vilket emellertid inte avspeglar sig i kundnöjdheten.
Av alla banker har Swedbank de mest missnöjda kunderna. I fjol drog en grupp aktiesparare banken inför Allmänna reklamationsnämnden eftersom de fonder som de betalar dyra pengar för att bankens förvaltare ska placera på ett bra sätt, drar in mindre pengar än de som placeras av en dator.
Aktiespararna kräver tillbaka 7 miljarder kronor. Swedbanks svar? Hot om att dra enskilda kunder inför domstol.
Enligt SvD Näringsliv har Sundström nu kastat Wolf åt vargarna för att rädda sitt eget skinn. Sundström har enligt flera aktieägare hanterat affärer klumpigt och försatt banken i kontant blåsväder. Styrelseordföranden, som lyfter 350 000 kronor i månaden (2014) för sitt styrelseuppdrag i banken – »Det är tyvärr det samhälle vi lever i som ser ut på det här sättet« – var också inblandad i SCA-härvan där han rest med privatplan för att delta i olika jakter. Något han förklarar med att man har lite olika läggningar:
»Jo, jag har deltagit i en jakt, i flera jakter, många jakter har jag faktiskt deltagit i och varför gör jag det? Jo, jag känner att mycket i framgång i att utveckla näringslivet ligger i att utveckla nätverk. Lära sig att lyssna. Vi har lite olika läggningar. Man kan välja att träffas hemma och prata. Man kan göra det på en restaurang, man kan göra det på kontoret. Man kan också göra det på en jakt.«
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.