– Att prata om fattigdom i Sverige är lite kontroversiellt. Det köps inte av alla, säger Lina Stenberg på Tankesmedjan Tiden på ett seminarium på tisdagsmorgonen.
Ordvalet blir en ofrivillig blinkning till det kommersialiserade samhälle vi lever i. Där tillgång till kapital är olika och där förmögenhetsskillnaderna fortsätter växa för varje år.
År 2014 har Sverige 80 700 dollarmiljonärer. Det är en ökning med 16 procent från förra året.
Men medan fler blir rika, blir även fler fattiga i Sverige. Lina Stenbergs rapport “Jobbar men ändå fattig” visar hur alliansens arbetslinje har ökat fattigdomen i Sverige. Och värst är det för barnen.
Barn kan inte påverka sin ekonomiska situation. Fattigdom i Sverige handlar inte om att vara på svältgränsen. Det handlar till exempel om att inte kunna vara med på aktiviteter i och efter skolan, att inte få ta del av samma saker som sina jämnåriga och att tvingas ta ansvar för att hålla kostnaderna nere hemma genom att inte kräva något. Det handlar om att skydda sina föräldrar från utgifter och att känna skam gentemot kompisar.
Rapporten bygger på unik statistik från Statistiska centralbyrån som visar att den förra regeringens “arbetslinje” har haft negativa ekonomiska konsekvenser för de som inte arbetar. Helt i linje med arbetslinjens syfte alltså. Att det är barn som drabbas tycks inte spelat någon roll.
Nästan tre gånger fler barn befann sig i fattigdom 2011 jämfört med 2005 och siffrorna visar tydligt att det är ensamstående med barn och utlandsfödda som drabbas värst. 43 procent av ensamstående med barn utan jobb lever i fattigdom. Det är tre gånger mer än bland samboende föräldrar utan jobb.
Lägger vi till aspekten att fyra av fem ensamstående är kvinnor, blir det tydligt att det också är en jämställdhetsfråga.
Det är också tydligt att gruppen arbetande fattiga – working poor – vuxit under alliansen. Fler människor, oftast unga och kvinnor, har otrygga, lågavlönade jobb, som gör att det ibland krävs fler jobb än ett. Och trots arbete lever man alltså i fattigdom.
Den nya regeringens budgetproposition ger dock hopp för framtiden. Det är uttalat att en feministisk politik ska föras. Lika lön för lika arbete är en målsättning, underhållsstödet ska öka med 300 kronor och grundnivån i föräldraförsäkringen ska höjas. Det är några av de steg som måste och ska tas för en förändring i rätt riktning.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.