Foto: Skärmdump från Youtube

Moderaternas nya ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är en man som både slinter med tungan och har dykt upp i flera kontroversiella sammanhang. Dagens Arena ger er hela listan.

Tidigare socialförsäkringsminister Ulf Kristersson blir ny ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Men har också en vana av att trampa i klaveret.

1) “Den svenska modellen är som apartheid“. I sin bok “Non-working generation” från 1994 ger Kristersson sin syn på den svenska modellen. Det ångrar han förmodligen än i dag.

https://www.dagensarena.se/wp-content/blogs.dir/8/files/2012/08/ulfkristerssoncitat1.jpg

2) Ulf Kristerssons beskrivning av 40-talister: “Homo bidragus”.

I samma veva lyckades han även såga hela 40-talistgenerationen. ”Varför ska vi lita på dem när de bara skor sig själva och lämnar notan och resterna av systemet till oss? Det är inte en oberättigad fråga.” skriver han i boken ”Generationskriget” so gavs ut hos Timbro.

ulf_kristersson_apartheid

3) Ulf Kristerssons tips till utslitna arbetarkvinnor: Håll er i trim!

“Man har ett ansvar att hålla sig i fysisk trim. I vissa jobb ingår det som en del av jobbet att hålla sig i trim. Andra tvingas fysiskt tänka på det, hur ska jag hålla mig i fysisk form?”

Kristersson väckte raseri i samband med att den borgerliga regeringen föreslagit att pensionsåldern skulle höjas. Att vi har en arbetsmarknad som innebär så hårda villkor att alla kroppar inte klarar att jobba ens till pensionsåldern på 65 år fanns inte i Kristerssons medvetande. IF Metalls ordförande Anders Ferbe blev rasande: “Jag tycker att det här vittnar om en människosyn som förnedrar de medlemmar som jag företräder”.

ulf_kristersson_almedalen

4) Kinaresa med frun var tredje månad för skattebetalarnas pengar: Inga problem!

2008 hamnade Kristersson i blåsväder när det uppdagades att han som borgarråd under 2007 rest till Kina var tredje månad för 128 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Kristersson själv menade att han bland annat var där för att föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati. Kritikerna menade att han gjorde sin fru sällskap när hon för Swedish China tradecouncils räkning sålde marknadsinformation.

ulf_kristersson_narbild

5) Städhjälp? Det tar vi svart

2007 uppdagades att Ulf Kristersson anlitat svart städhjälp.

Foto: Emilia Oije
Foto: Emilia Oije

6) “Hur känns det att bo i en lägenhet som är vikt åt svårt sjuka och hemlösa?” Inga kommentarer!

Som socialborgarråd i Stockholm fick Ulf Kristersson år 2006 en hyreslägenhet via högsta ledningen för Ersta diakonissällskap som egentligen var vikt åt svårt sjuka och hemlösa. Samtidigt tecknade staden vårdavtal med Ersta för flera miljoner. När Kristersson konfronterades med uppgifterna i SVT:s program Hemlös lämnade han hastigt intervjun. En förundersökning inleddes, men åklagaren lade ner målet.

ulf_kristersson_flyr2

7) Lägenhetsaffär 2.

Kristersson kritiserades också under 2010 för att han var med och sålde ut allmännyttans 1 200 lägenheter för billiga 6 600 kronor kvadratmetern till Einar Mattsson AB, vars vd Stefan Ränk ordnat hyreslägenhet åt Kristersson och hans fru. Kristersson, som är vän med Stefan Ränk privat, fick behålla lägenheten trots att han och hustrun bodde på andra adresser – ett regelbrott som andra hyresgäster vräks för.

Foto: Skärmdump från SVT

8) Ulf Kristersson till psykiskt sjuka: Gå till jobbet.

När sjuktalen inte minskade utan den psykiska ohälsan i stället ökade, trots att tusentals personer utförsäkrats, föreslog Ulf Kristersson att personer med psykiska sjukdomar skulle gå till jobbet i stället för att dega hemma. De förflugna orden från Kristersson fick för övrigt LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio att ryta ifrån ordentligt och menade att Ulf Kristersson är som en ”superöverläkare” som skjuter från höften.

Foto: Johan Jeppsson
Foto: Johan Jeppsson

9) 2,4 miljarder trollades bort.

Dagens Arena uppmärksammade Ulf Kristerssons svängning kring konsekvenserna av att återinföra de gamla reglerna i sjukförsäkringen. När det passade varnade ministern för att det skulle kosta 2,4 miljarder kronor årligen. När förändringen till slut ändå tvingades fram av oppositionen så skulle det plötsligt “i princip” inte kosta någonting.

ulf_kristersson_upponed

10) Historierevisionism.

När Ulf Kristersson i samband med seminarieserien Svensk välfärdspolitik 100 år sa att ”den svenska välfärdsmodellen utvecklades under samsyn mellan höger och vänster” och att det är ”ett arv som måste vårdas” anklagades han för historierevisionism och tvingades backa. Diskussionen nådde även riksdagen där Kristersson ställdes till svars för sin tidigare syn på välfärdsstaten – som att han 1990 menade att moderater har ”ett uppdrag att bekämpa och avskaffa” välfärdsstaten. Kristersson försvarade sig med att det bara var en kritik mot ”brister i monopolmodeller” som inte längre var aktuella.

Foto: Emilia Oije
Foto: Emilia Oije