Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vill väcka bidragsspöket till liv. Senast bidragsspöket härjade runt var i början av 2000-talet.
Då presenterade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv en opinionsundersökning som visade att fem procent av svenskarna hade stannat hemma från arbetet en dag det senaste året. Trots att de egentligen var så friska att de kunnat jobba.
Även om 60 procent i samma undersökning hade svarat att de tvärt om gått till jobbet fast de egentligen varit för sjuka, var fuskdebatten snart igång. Bilden av svenskarna som fuskare etsade sig fast.
Det spöket vill Ulf Kristersson ge nytt liv. I en debattartikel på DN Debatt skriver socialförsäkringsministern om ”det allvarliga bidragsfusket” som ska bekämpas. Som exempel nämns att Försäkringskassan förra året krävde tillbaka 320 miljoner kronor efter felaktiga utbetalningar.
Och visst, även fusk för 320 miljoner kronor är fel. Men siffran bör sättas i perspektiv:
Varje år skattefuskas det för 133 miljarder kronor. En siffra som Dagens Arena och Dagens Arbete kom fram till i en gemensam granskning av sjuk- och skattefusket. Bland annat handlar det om olagligt sparande utomlands (7,5 miljarder) och ersättningar till chefer i riskkapitalbolag (1,5 miljarder).
Men medan regeringen jagar bidragsfuskare har man i stället underlättat för skattefuskarna att inte betala in skatt.
Kanske borde Kristersson nagelfara den egna regeringens politik, innan han återupplivar bidragsspöket från förr?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.