Sedan alliansen kom i regeringsställning 2006 har de sålt statliga bolag och aktier till ett värde av 140 miljarder kronor. På onsdagen avvecklade regeringen sina sista aktier i Nordea för sammanlagt 21,6 miljarder kronor.
Miljarderna som nu rullar in i statskassan ska användas till att betala av på statsskulden, är beskedet. Det ser snarare ut som att regeringen försöker fylla igen de hål som höstbudgeten innehöll. Den främsta kritiken regeringen fick från de rödgröna partierna för sin ekonomiska färdplan för 2014 är att de lånar pengar till skattesänkningar. Med Nordea-pengarna kan Anders Borg delvis avväpna oppositionen på det argumentet.
”Det känns som en historisk dag som man kan vara lite glad över”, sade finansmarknadsminister Peter Norman (M) på en presskonferens på onsdagsförmiddagen. Regeringen vill nämligen inte äga banker. De tror inte på ägande som styrmedel. Då är det mer effektivt att skälla på bankerna när de gör övervinster, plockar ut feta bonusar och tar ut olika avgifter från kunderna. Det verkar i alla fall Anders Borg tycka. Mellan 6 oktober 2008 och 9 november 2012 skällde han på bankerna 23 gånger.
Och Anders Borgs kollega Peter Norman är av samma åsikt.
”Det blir enklare att diskutera frågorna när man inte är en stor ägare av en bank”, konstaterade han på presskonferensen.
Det är som att påstå att det är mer effektivt att få igenom politiska beslut när man sitter som opposition i riksdagen. Men jag tror knappast att Borg och Norman frivilligt skulle byta plats med exempelvis Mikael Dambergs och Veronica Palms riksdagsplatser. Att ha makt är att kunna påverka. Alliansregeringen väljer i stället att skälla för gallerierna – samtidigt som de säljer av våra gemensamma tillgångar för att ha råd med att sänka skatten för höginkomsttagare.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.