Bara skumraskföretag har råd att betala ut rimliga löner till personliga assistenter, enligt Vårdföretagarnas obegripliga logik.
Förra veckan varslade Kommunal om konflikt för privatanställda personliga assistenter. Detta efter att Vårdföretagarna försökt få till ett avtal med löneökningar på 177 kronor eller 0,8 procent. Alltså betydligt mycket mindre än vad andra på arbetsmarknaden får, det vill säga 2,2 procent.
Vårdföretagarna säger att de gärna VILL ge assistenterna samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden. Problemet är att INGA pengar finns. Och det är regeringens fel.
För att hejda kostnadsutvecklingen har regeringen nämligen beslutat att den statliga assistansersättningen ska höjas med 1,4 procent per år. Därför, hävdar Vårdföretagarna, har assistansbolagen inte råd att betala ut rimliga löner till sina anställda.
Ett ohållbart argument, enligt Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund. En höjning av den statliga assistansersättningen med 1,4 procent motsvarar en ökning på fyra kronor – från 284 till 288 kronor per timme. Kommunals krav om löneökningar på 2,2 procent motsvarar bara 2,83 kronor per timme, säger hon till tidningen Arbetet.
Men, argumenterar Vårdföretagarna, assistansbolagen har små marginaler (vinstmarginalerna i branschen ligger i genomsnitt på 3,5 procent). Faktum är att situationen är så krisartad att flera assistansbolag riskerar att slås ut, argumenterar man.
Inte nog med det, varnar Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna. »Kvar blir de företag som ägnar sig åt fusk och oetisk verksamhet« eftersom »de seriösa företagen inte längre orkar fortsätta«.
Tittar man på assistansbolagens årsredovisningar är den logiken inte helt enkel att få ihop.
Som Dagens Arena tidigare rapporterat domineras branschen nämligen av storföretag – exempelvis Humana och Frösunda Omsorg – som gör hundratals miljoner i vinst varje år. Samtidigt som deras anställda har betydligt sämre villkor än sina kommunanställda kollegor. Visstidsanställda i privata assistansföretag har exempelvis bara 14 dagars uppsägningstid, de arbetar fler timmar och har färre semesterdagar och något lägre lägstalöner. Det finns heller inget förbud mot uppsägning utan saklig grund.
Därmed har assistansbolagen sannolikt alla möjligheter att ge de underbetalda personliga assistenterna en löneökning på märket.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.