I över en månads tid har 150 000 städare lagt ner sitt arbete i Nederländerna. Under parollen ”The uprising of the invisible” leds strejken med krav på att städarna ska få tillräckligt med tid för att utföra sitt arbete, säkerhet för timvikarier och en lön som räcker för att ta hand om den egna familjen.
De nederländska städarnas bistra arbetsvillkor är långt ifrån unika.
I Rebecka Bohlins bok ”De osynliga”, som nyligen gavs ut av Atlas förlag, skildras villkoren för svenska städare. Tystnaden om de osynliga som städar i våra hem, i barnens skolor, på nätterna i kontorsbyggnaderna är monumental.
Vi får möta den ensamstående mamman och städerskan Lucia Gonzales. Vinterskor till tonårsdöttrarna. Hyresrätt i Hagsätra. SL-kort. Och alla de andra utgifterna du ställs inför under en månad. Även om hon jobbar på ett städföretag med kollektivavtal får hon efter skatt ut en lön på enbart 13 000 kronor. Det är ett livspussel som inte på något sätt går att få ihop.
För Lucias del innebär det att hon måste ha två jobb. En inte helt ovanlig lösning för de som arbetar som städare. Den lägsta avtalsenliga lönen för städare som är medlemmar i Fastighets ligger på 18 770 kronor – och från den lönen är det svårt att röra sig så värst mycket högre.
Samtidigt utnyttjar många städbolag så kallade kombinationsturer. Du får några arbetstimmar på morgonen, några på kvällen. Däremellan obetald restid och väntan. Valet för många småbarnsföräldrar blir då att inte tillbringa någon tid med barnen – eller ofrivillig deltid.
Och på samma sätt som de nederländska städarna, ställs de som arbetar i Sverige inför det faktum att alla alltid vill att de ska hinna med mer – till samma pris. Den osynliga handen ska plocka upp fler leksaker från golvet. Tvätta fler skitiga strumpor. Putsa fler dammiga hörn. Rut-köparen vill kort och gott att städaren ska jobba extra gratis. Om det skrev forskaren Anna Gavanas i rapporten ”Bland Rolexklockor och smutsiga trosor”.
Medan en välbeställd medelklass kan köpa sig mer tid med sina barn får städarna betala med dubbla arbetspass och sönderarbetade kroppar.
De osynliga har all anledning att protestera.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.