Det är möjligt att den förödande tsunamin och de tre pågående härdsmältorna har något med saken att göra. Eller kanske det genomkommersialiserade samhället och den ökända arbetsnarkomanin? Möjligtvis kan det vara den usla luftkvalitén med hela 27 mikrogram partiklar per kubikmeter luft som ligger bakom? Eller så är det bara en kulturell skillnad i hur man svarar på den enkla, men på samma gång oerhört komplexa, frågan: Är du nöjd med ditt liv?

Svårt att säga. Men faktum är att hela 6 av tio japaner svarar nej på frågan om de är nöjda med sitt liv, vilket är en bottennotering i jämförelse med OECD:s övriga 33 medlemsländer. Det kan man utläsa av OECD:s nya interaktiva verktyg: Better life index.

Organisationen OECD, som är kända för att mäta all mänsklig lycka och framgång med det trubbiga måttet BNP, har överraskande lanserat ett alternativt verktyg för att mäta länders inbördes framgångar. I Better life index kan man jämföra länderna utifrån elva parametrar: arbetslöshet, inkomst, hälsa, boendestandard, känsla av gemenskap, luftmiljö, utbildningsnivå, balans mellan fritid och arbete, känsla av trygghet, valdeltagande och hur nöjda invånarna generellt sett är med livet.

Det roliga med Better life index, till skillnad från FN:s välkända Human development index, är interaktiviteten och att användaren själv kan ge de olika parametrarna olika vikt beroende på vad hen tycker är viktigast.

Men man ska inte lura sig och tro att OECD nu gjort som Bhutan och skrotat BNP till förmån för måttet bruttonationallycka. Det kommer nog att dröja, vilket inte minst indikeras av den brasklapp som lagts till i förklaringen av statistiken: ”Money, while it cannot buy happiness, is an important means to achieving higher living standards”. Men förhoppningsvis är detta i alla fall ett litet litet steg i en mer konstruktiv riktning.

Att sitta och klicka runt bland statistiken ger några intressanta resultat. Om man till exempel bara tar hänsyn till BNP hamnar Luxemburg med klar marginal högst inom OECD. Men om man viktar alla de andra kategorierna dalar det lilla rika landet ner till en tiondeplats.

Andra noteringar är att Mexico, som är relativt fattigt och ojämlikt, trots allt ligger väldigt högt vad gäller generell lycka. Och USA, som får höga ekonomiska betyg, hamnar riktigt lågt vad gäller säkerhet och balans mellan arbete och fritid.

Sverige då? Jo, som vanligt hamnar de nordiska länderna i topp inom nästan alla kategorier. Här är hela 83 procent av befolkningen nöjda med sitt liv, vilket är en bra bit högre än OECD-snittet på 59 procent.