Alliansen vill rädda den svenska skolan med förslag som är utdömda av professionen och forskare.
Tappat greppet om statliga finanserna, höjer skatterna för vanligt folk och företag, och kommer inte att nå sitt främsta löfte om lägst arbetslöshet i EU 2020 – så har Stefan Löfven svikit väljarna. Det var budskapet när alliansens partisekreterare samlades för en presskonferens i förmiddags.
Hur alliansen får regeringens skattehöjningar till svek är svårt att förstå. Ingen som röstade på Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet kan vara förvånade över att skatterna har höjts. Snarare är det ett skäl till att rösta rödgrönt. Skattehöjningarna går tillbaka till vanligt folk. Det går till vård och omsorg och det går till skolan. Samma skola som partisekreterarnas pressträff egentligen skulle handla om.
För att komma förbättra den svenska skolan vill alliansen bland annat prioritera timplanen för nyanlända ungdomar, och även utöka sommarskolan för dessa elever. Det är mycket bra förslag som gör att nyanlända snabbare kan tillgodogöra sig åtminstone de viktigaste ämnena i skolan.
Men. Alliansen vill även utöka de utskällda förstelärartjänsterna. De tjänster som lärarna menar tillsätts av de lärare som rektorn tycker bäst om, inte de som är bäst. En reform som var god i tanken, men verkligen inte har fungerat.
Alliansen går även på Skolkommissionens förslag om ett aktivt (läs obligatoriskt) skolval. Ett aktivt skolval försöker egentligen bara dölja det som alla egentligen redan vet – det fria skolvalet fungerar inte. Det ökar segregationen och försämrar skolresultaten.
Skolvalet bidrar även till en ekonomisk osäkerhet för skolorna, som från år till år aldrig vet hur många elever de kommer att få, och därmed omöjliggör en långsiktig ekonomisk planering. För försvinner en elev, försvinner skolpengen.
Nationalekonomen Jonas Vlachos, som tidigare dömt ut ett obligatoriskt skolval, ställer även en följd av relevanta frågor på Twitter gällande det aktiva skolvalet. Vad händer med skolor som har fler sökande än platser? Vad händer med de elever som trots allt inte väljer? Och vilka problem är det egentligen alliansen försöker att lösa med ett aktivt skolval?
Sverige behöver en jämlik och likvärdig skola. För att det ska ske borde det fria skolvalet inte utvecklas – det borde avvecklas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.