Mångmiljardären Antonia Ax:son Johnsson är delägare i lyxkrogen som vägrar teckna kollektivavtal.
Twitterkontot @Sweden är en del av Sverigesäljarkampanjandet VisitSweden och sköts av en ny svensk varje vecka, för att man ska kunna följa ”all of us”. Det är en kul idé och en rätt stor succé, även om det varit kontroversiellt emellanåt.
Denna vecka sköts kontot av Björn Frantzén, som driver fantastiska Michelinkrogen Frantzén/Lindberg. En restaurang vars rykte föregår dem. Maten ska vara makalöst bra, råvarorna de allra bästa som finns. De arbetar i linje med den positiva finkrogstrend som just nu finns, där välmående djur och exemplariskt odlade grönsaker – spårbara hela vägen – numera är ett av de viktigaste försäljningsargumenten. Friska välmående djur, ekologi, hållbarhet, småskalighet, konsekvens och kvalité. Man pratar om att krögarna inte bara brassar käk utan står för något mer – en hel filosofi.
Jag älskar det där och lägger alldeles för mycket pengar på att gå ut och äta. En av anledningarna till att jag tycker det är värt det är ju just de där delarna. Man står ofta för något annat än livsmedelsindustrins många sjukliga avarter (se gärna till exempel Food Inc). Det är så enkla saker som att kycklingarna får växa i normal takt eller att kossorna äter riktigt gräs i stället för enbart kraftfoder. Det är värt något och det inspirerar också på ett positivt sätt åtminstone den urbana medelklassen till att tänka på vad som ligger på tallriken även i vardagen.
Men Frantzén/Lindberg fick på torsdagen frågan om de har kollektivavtal. Det visar det sig att de inte har. De har “inte råd”, skriver Björn Frantzén och får sen ett mästrande och otrevligt tonfall, han idiotförklarar alla som inte håller med. Han svarar inte ens på om personalen på restaurangen är försäkrad. Han vill inte på något sätt lyssna på de som anser att de här bristerna gör hans rörelse till ett icke-alternativ när man går ut och käkar.
Jag frågar mig hur han kan ha sådan förståelse för att man vill ha välskötta toppklassråvaror och insyn i var de kommer ifrån, hur han kan vara så konsekvent i den matfilosofin, samtidigt som han inte kan förstå att det känns sunkigt och snuskigt att han inte tar sig råd med kollektivavtal. Han får frågan vad i kollektivavtalet som är för dyrt – men svarar inte alls. Hade någon frågat varför Kobebiff är så dyrt eller varför långsamväxande kyckling är att föredra hade han nog haft lättare att replikera.
Sajten Schysta Villkor är en bra facklig tjänst där man kan söka sig till information om vilka restauranger som har kollektivavtal (även om det finns sätt att kringgå detta). Teatergrillen, Sturehof, F12, Rolfs Kök och Operakällaren är några av de topprestauranger som har kollektivavtal. Mångmiljardären Antonia Ax:son Johnssons restaurang Frantzén/Lindberg är alltså inte en av dem.
Därför luktar det härsket från Björn Frantzéns i övrigt oklanderliga kök.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.