Det är slutspurt och det kommer många olika mätningar som medierna vill publicera (för de har betalat för dem). Ekots Tomas Ramberg gör en välkommen och saklig analys av de olika resultaten och pekar på svårigheterna med dem.
Men om vi utgår från Demoskops senaste väljarbarometer är den för de rödgröna både något att förfasas över, men också att hitta kraft från. Socialdemokraterna och Moderaterna tappar mest i den senaste mätningen och Moderaterna verkar göra ett riktigt dåligt resultat valåret 2014. Alliansen har knappat in på de rödgröna med 1,3 procentenhet den senaste veckan och skillnaden mellan blocken är nu 6,3 procent, enligt Demoskop.
Gissningsvis har de rödgrönas tapp delvis att göra med Feministiskt Initiativs uppgång. Dessutom har de osäkra väljarna ökat till 16 procent. Demoskops analys är att Centern och Folkpartiet lockat tillbaka mittenväljarna, bland annat från Socialdemokraterna, som vill veta vilket regeringsalternativ de röstar på. Samtidigt vinner Sverigedemokraterna röster från allianspartierna och Feministiskt initiativ växer på bekostnad av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
När svenskarna röstade till EU-parlamentet gick både den feministiska och den rasistiska politiken framåt, särskilt bland unga väljare. När de unga fick välja ämnen till Aftonbladets partiledardebatt blev det flyktingar och invandring, jämställdhet, miljö, jobb och sysselsättning och utbildning och skola. En vision om ett humant, jämställt och jämlikt samhälle är den kärna som lockar Feministiskt initiativs väljare och som de rödgröna både behöver stärka, men också visa att Alliansens politik misslyckats med. För vad har hänt under åtta år med alliansens politik, förutom att Sverigedemokraterna fått fler väljare?
Feministiskt initiativ ligger idag på 3,7 procent. Hur eftersträvansvärt det än är att få in ett feministiskt och antirasistiskt parti i riksdagen, går det inte att säga annat än att det är ett risktagande att lägga sin riksdagsröst på dem.
Vad händer om Feministiskt initiativ fortsätter gå upp under dessa fyra dagar, men ändå landar under 4 procent? Sannolikheten att partiet kommer in ligger på 5 procent, enligt statistikverktyget Botten Ada. Kom ihåg att det bara är i en enda mätning där partiet nått över fyraprocentsgränsen.
När partiet med största sannolikhet inte kommer in i riksdagen bidrar den i stället att stärka alliansen och SD – och får därmed motsatt effekt än vad som var tanken. För vad har sittande regering gjort för att stärka jämställdheten och mota rasismen i grind?
Varenda röst är viktig och varenda röst kommer att få betydelse i valet 2014. Vi står inför en kamp om ett samhälle som sätter människors eller kapitalets tillväxt främst. Solidaritet mot egoism. Sverige förtjänar en ny rödgrön regering som arbetar för ett jämlikt samhälle. För att säkra det utfallet behöver de rödgröna alla röster som går att få. Ett starkt valresultat för i synnerhet Socialdemokraterna och Miljöpartiet ökar sannolikheten för att vi kan få en stabil regering de kommande åren.
Nu i valspurten behöver de rödgröna satsa allt på att tala klarspråk om hur Sverige ska bli ett land för alla igen. Hur jobben med skäliga löner ska skapas, hur Jan Björklunds skola där 42 procent inte klarar grundskolan om de har lågutbildade föräldrar ska bli likvärdig igen. Hur kvinnor och män ska behandlas jämställt och hur vi visar att alla människor är lika mycket värda, oavsett ursprung. Det räcker inte med idéer och ideologi, det krävs verksamhet.
Det är helt enkelt rödgrön politik som behövs för att börja praktisera alla medborgares bästa och skapa ett välfärdsland igen. Glöm inte det på söndag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.