Europeiska centralbanken (ECB) köpte som bekant italienska statsobligationer i förra veckan. Syftet är att hålla nere Italiens lånekostnader. Som vi skrev tidigare den här veckan är ECB:s köp av statsobligationer ingen lösning på Italiens (eller andra länders) problem. Det är kortsiktiga åtgärder i en situation där centralbanken inte har förmånen att gå sida vid sida med ett finansdepartement. Mer överstatlighet i EU står lågt i kurs just nu.
I det perspektivet är det uppseendeväckande att ECB tycks se sig tvungna att gå in och leka finansdepartement i fallet Italien. Ett hemligt brev som skickats till Italiens premiärminister Silvio Berlusconi från ECB-chefen Jean-Claude Trichet, har läckt till tidningen Il Corriere della Sera. I brevet stipulerar ECB vilken typ av nedskärningar Italien ska implementera, och när. Dessutom ställer ECB krav på lagändringar för att göra det lättare att sparka anställda och sänka löner.
Men det är inte bara innehållet i den italienska regeringens politik som ECB vill bestämma över. I brevet krävs dessutom att åtstramningarna och lagändringarna ska beslutas snabbt, i stället för att följa den demokratiska processen och skicka lagförslagen till det italienska parlamentet. Berlusconi ser ut att gå med på kraven. I dag samlar han regeringen till beslut.
Trichet har tidigare föreslagit att ett europeiskt finansdepartement ska etableras. Att Trichet ser det som sin uppgift att agera som om han redan styrde den institution han föreslagit är minst sagt oroande. I det rådande politiska klimatet är ett EU-finansdepartement en omöjlighet och det är inget som på allvar diskuteras i Bryssel. Men fler aktörer, däribland Tysklands ekonomiminister Philipp Rösler, har luftat liknande tankar. Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill att euroländerna två gånger om året ska samlas till toppmöten, som ska ha inflytande över ländernas politik.
Värt att notera är även att den italienska centralbankens chef Mario Draghi, som i november tar över ECB när Trichet lämnar, också skrev under ECB:s brev till Berlusconi. ECB:s agerande ställer också frågan om fler regeringar fått kravbrev, och från vem. Enligt tidningen El Pais har även den spanska regeringen fått brev från Trichet. Lika hårda krav ska dock inte ha ställts.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.