Ett inte helt ovanligt argument i debatten om sänkt restaurangmoms har varit att den svenska restaurangmomsen är relativt hög och att den därför borde sänkas, likt den sänkts i andra EU-länder. Två exempel är Frankrike och Finland. I Frankrike sänktes restaurangmomsen, från 19,6 procent till 5,5 procent 1 juli 2009. I Finland sänktes den i juli 2010, från 22 procent till 13 procent.
I Frankrike uppstod under hösten 2009 en debatt, i vilken politiker skällde på restaurangägare för att maten inte tycktes bli särskilt mycket billigare. De 40 000 arbetstillfällen som var tänkta att skapas justerades ned till 6 000 av den franska motsvarigheten till Riksrevisionsverket. I Finland pekar de första siffrorna på att priserna sänkts med ungefär 2 procent.
Siffrorna ovan redovisas i den utredning som ligger till grund för det förslag som just nu Moderaterna och Centerpartiet vill implementera i Sverige. I utredningen hänvisas till en rapport utgiven av EU-kommissionen. I rapporten dras slutsatsen att det är för tidigt att uttala sig om effekterna av sänkt restaurangmoms.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.