Besvikelse över att behöva lägga rekordstort varsel – och lättnad över att vårdarbetsgivarna till sist gick med på Kommunals viktigaste krav: Extra pengar även till privatanställda undersköterskor.
Efter ovanligt svåra förhandlingar med Almega fick Kommunal ikväll den 12:e december till ett rimligt avtal.
År 2016. Almega Vårdföretagarna vägrade att ge undersköterskorna i Attendo och andra medlemsföretag samma löneökningar som deras kollegor inom andra vårdföretag redan fått. För de stora vinstrika företagen inom den privata, men offentligt finansierade vården, handlar det småpengar. Men för löntagarna som tar hand om oss när vi behöver det som mest, är det pengar som gör stor skillnad i vardagen.
Till Dagens Arena säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att han är besviken över att de tvingats varsla om konflikt för att få ett avtal: »Ja verkligen. Andra medlemmar ska inte behöva betala satsningen på undersköterskorna. Att vi behövt lägga ett historiskt stort varsel för att få till ett avtal är tråkigt. Men det gav önskat resultat.«
Arbetsgivarna i Almega var envisa och hårdnackade. En initierad källa säger att de rentav är pinsamt orutinerade. Att de tvingade fram ett stort varsel från Kommunal inte förvånande, men känns väldigt omodernt.
Avtalet följer det som Kommunal slutit med SKL och Pacta, det vill säga att heltid ska vara norm och en extra satsning på i snitt 1200 kronor per undersköterska. Övriga anställde genererar en pott på 700 kronor per medarbetare.
Men det dröjer ett bra tag till dess att undersköterskor och andra kvinnodominerade yrkesgrupper får lön efter förtjänst. Den gamla tesen att det lönar sig bättre med att snickra eller fixa maskiner borde nyanseras. Det måste vara viktigare, och ett mer uppskattat arbete, att vårda och värna livet.
Det är bara att gratulera Kommunal till en lyckad lönefight! Och nu har undersköterskorna tagit ett första steg för att minska lönediskrimineringen på svensk arbetsmarknad. Nästa på tur borde vara barnskötarna.
Men om Almega ska fortsätta att envisas fram till varsel och medlare väntar några ännu svårare år för facket och alla dess medlemmar. När värnet om bolagens vinster är primär, blir medarbetarnas väl och ve sekundär. Det kan bli allt tuffare avtalsförhandlingar framöver.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.