Ett andra terrordåd på ett år har lamslagit Paris. Nu måste makthavarna ge oss anledning till hopp, inte till rädsla.
Paris har för andra gången inom ett år drabbats av ett terrordåd. I skrivande stund räknar de franska myndigheterna till över 120 döda och över 200 skadade, bland dem en död och en skadad svensk. Det är en attack mot det fria samhället och demokratin.
Rapporter säger att det är de progressiva, liberala delarna av Paris som har attackerats. Frankrike har svarat med undantagstillstånd och stängda gränser och i president François Hollandes tal till nationen talade han om att inte visa någon nåd. Franska medier skriver att landet är i krig.
Och terrorism måste få konsekvenser, frågan är vilka.
Terrordådet är sannolikt del av samma sammanhang som de flyktingströmmar vi idag ser i Europa. Kriget i Syren och IS frammarsch ger obönhörligen efterverkningar i Europa. Det är troligt att vi kommer att se ett Europa som skärper bevakning och stänger de redan idag svårgenomträngliga gränserna. Muslimer i Frankrike och Europa riskerar att utsättas i ännu högre grad för hatbrott.
Eller så öppnar vi armarna för dem som flyr kriget, som under flera år dagligen utsatts för det som Paris så tragiskt fick uppleva igår, och tar tag i roten till problemet. Så länge Assad-regimen och IS får agera till synes fritt, kommer läget i Europa att förbli det samma.
En dag som denna är det dock svårt att koppla bort de egna känslorna. När gator många svenska turister vandrat på sprängs i luften och vänner i Paris på Facebook meddelar genom en ny funktion att de lever, är det svårt att lyfta blicken och se de stora frågorna. Den egna rädslan och sorgen är så omedelbar, den kommer först.
Terroristers syfte är att sprida rädsla och på så sätt åstadkomma politiska förändringar. Dessa förändringar får inte vara inskränkningar i demokratin, rörelsefriheten och yttrandefriheten. Reaktionen från makthavarna måste ge oss möjlighet att se strimmor av rädsla genom hoppet, snarare än att känna glimtar av hopp genom rädslan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.