I dag beslutar regeringen om pengar till riktlinjer för endometrios. 200 000 livmodersbärare kan se fram emot en bättre vård.
I Sverige har 200 000 personer med livmoder sådana smärtor vid mens att värktabletter inte hjälper och de tvingas stanna hemma från arbetet eller skolan.
Dessa människor har ökad risk för infertilitet och cancer i äggstockarna. De lider av smärta vid sex och toalettbesök. Men många vet inte varför.
Sjukdomen endometrios drabbar runt 10 procent av kvinnor i fertil ålder. I snitt tar det åtta år att få en diagnos. Endometrios innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan, vilket kan resultera i inflammationer, ärrbildning och organdestruktion.
Många lider oerhört av sjukdomen på grund av smärta, som av vården ofta avfärdas som »normal« mensvärk. Det finns inget botemedel, och många drabbade tvingas genomgå operationer för att minska smärtan.
I december kom Socialstyrelsen med en rapport som föreslog nationella riktlinjer för sjukdomen. Det har hörsammats av folkhälsominister Gabriel Wikström (S), och i dag väntas regeringen besluta om sex miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram de efterlängtade riktlinjerna.
Äntligen.
Det är lätt att bli konspiratorisk när en ser hur de som drabbas av endometrios behandlas av sjukvården. Långa tider för diagnos, avfärdande av symptom som normala vid mens och den ytterst begränsade forskningen som görs på denna folksjukdom.
Kvinnors sjukdomar och skador kopplat till mens och barnafödande tas inte på allvar. Smärta och underlivsskador ses som vanliga biverkningar och lämnas därhän av vården.
Dagens beslut om pengar till riktlinjer för endometrios är en stor seger för alla som kämpar för en jämlik och jämställd vård.
Förhoppningsvis leder beslutet även till mer forskning om sjukdomen så 200 000 livmodersbärare kan slippa smärta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.