Brist på intern kritik ledde till Annelie Nordströms avgång. Den åtgärdsplan Kommunal nu rullar ut borde kopieras av hela fackliga rörelsen – den har inget att förlora.
Det var ett väntat besked att Kommunals ordförande Annelie Nordström inte ställer upp för omval vid kongressen i maj. Förvåningen låg snarare i att hon inte avgår direkt.
Inom psykologin finns ett begrepp som heter grupptänkande, eller »groupthink«, som kortfattat innebär att en homogent sammansatt grupp kan hamna i ett läge av konformt tänkande där ingen är kritisk eller säger emot. Och grupptänkande är verkligen något Kommunals högsta ledning verkar ha drabbats av.
Aftonbladets granskning visar på en förbundsstyrelse som i sin representation och sina investeringar helt har tappat fokus på medlemmarna. Det är lätt hänt när ingen sätter stopp. Men det är också ett förtroenderaserande förfaringssätt som får allvarliga konsekvenser för de ansvariga.
Samtidigt är det ett dåligt läge för Kommunal att stå utan erfaren ordförande. Avtalsrörelsen 2016 är fortfarande i sin linda. Kravet om en satsning på undersköterskors löner ligger fast. Ett krav som Kommunal nu måste ro i land för att kunna återfå en smula av det tappade förtroendet. Det kan vara ett skäl till varför Nordström väljer att avgå först vid kongressen.
Spekulationerna om efterträdare kan nu ta vid. Ett hett tips är LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin. Han har profilerat sig bra genom att vara ansvarig för välfärdsfrågorna i LO-ledningen. Han framstår som en trygg och sansad person.
Frågan är väl om han är tillräckligt »ren« för att kunna ta vidare det förändringsarbete som Kommunal nu ska påbörja. Han var vice ordförande i Kommunal så sent som 2012. Den internkultur som Aftonbladet blottlagt har inte vuxit fram de senaste åren.
Kommunal ska nu att sjösätta sin åtgärdsplan, en plan vars innehåll egentligen borde vara en självklarhet för varje medlemsstyrd organisation.
Det skulle inte skada att övriga fackförbund och centralorganisationer kopierar åtgärdsplanen och införlivar den i sin egen verksamhet. Den fackliga rörelsen har inget att förlora och allt att vinna på det.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.