Det är lätt att tro att det inte är någon som tjänar på verksamheten så länge vinsterna återinvesteras.
I dag skriver SvD Näringsliv att skolkoncernen Academedia har gått med över 300 miljoner i vinst det senaste räkenskapsåret, eller cirka 5 051 kr/elev. Oavsett vad Academedias vd, Marcus Strömberg, säger när han intervjuas är detta pengar som gagnar ägarna. Inte eleverna.
När Academedia börsnoterades den 15 juni tidigare i år rusade aktien på några timmar och slutade på en uppgång med 44 procent. Dagen efter börsnoteringen skrev SVT:s ekonomireporter Johan Winberg en skarp och viktig analys av Sveriges största privatägda skolkoncern, med den iögonfallande rubriken Har politikerna förstått den geniala affärsidén i skolföretagen?
Vissa saker är enkla att få syn på. Som att finansmannen Rune Andersson, som satsade 400 miljoner i företagets aktier, kunde se sin aktiepost växa med 180 miljoner på några timmar. Eller att riskkapitalisterna EQT tjänade i runda slängar en miljard i samband med börsintroduktionen.
Andra saker är svårare att få syn på, men Winberg pekar pedagogiskt på vad det är som förbises i debatten om vinster i skolföretagen – att vi fixerat oss vid själva vinstutdelningen.
Det är lätt att tro att det inte är någon som tjänar på verksamheten så länge vinsterna i ett skolföretag återinvesteras och att det därmed inte finns något att uppröras över. Till skillnad från den indignation det väcker när skolföretagsägare öppet plockar ut sina vinster.
Det är inte så enkelt.
Academedia framhåller gärna att de inte plockar ut några vinster, utan återinvesterar i verksamheten. Men bara för att man inte har aktieutdelningar, betyder det inte att man inte gör vinst.
Johan Winberg förklarar att vinsterna som Academedia gör går till att köpa upp nya skolföretag, som gör att man växer. Och tillväxten betalas med skolpengen. Ofta har Academedia finansierat sina skolköp med lån, vilka sedan betalas tillbaka med skolpeng till banken.
Den vinnande affärsidén är alltså att när man köper betalar man med skolpengen, när man säljer har företaget växt och säljs dyrare än inköpspris, och sedan får ägarna vinsten. Men detta pratar man inte om, utan fokus ligger på att man hittills inte delat ut vinster till aktieägarna. Något som Academedias vd emellertid öppnar upp för i en intervju i Svenska Dagbladet i dag, onsdag. Han förstår inte vad som är problematiskt med vinstuttag.
Om politikerna fortfarande inte förstått vad som pågår är det katastrof. Om politikerna har förstått vad som pågår är det en ännu större katastrof. Hittills har det gjorts för lite för att hindra att detta vansinne fortsätter.
Nu står hoppet till Stefan Löfven om att sätta ner foten. När regeringens utredare Ilmar Reepalu presenterar sitt förslag för att begränsa vinster i välfärden i november, kommer förmodligen taket att läggas på åtta procent av det satsade kapitalet, erfar SVT. Det är alldeles för fegt.
Vinster till privata ägare som möjliggörs med hjälp av skolpengen borde vara helt omöjligt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.