Ensidigt fokus på öronmärkta månader gör att den övriga konstruktionen av försäkringen glömts bort. Det är dags för en total översyn av föräldraförsäkringen.
Det kommer att bli en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. Vid gårdagens möte med socialförsäkringsutskottet ställde sig som väntat Vänsterpartiet och Folkpartiet bakom regeringens förslag.
Och det är på tiden.
Varken jämställdhetsbonusar eller ”att se tiden an” har gjort någon större skillnad för ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Fortfarande tar kvinnor ut cirka 75 procent av föräldrapenningen och män runt 25 procent.
Det enda som har visat sig göra någon faktisk skillnad är öronmärkta månader till vardera föräldern.
Det är dock naivt att tro att en tredje öronmärkt månad är något som kommer att revolutionera uttaget av föräldraförsäkringen. Möjligheten att föra över dagar mellan föräldrarna är bara en liten del av vad som bidrar till att fördelningen av föräldraledigheten är så usel.
Även om männen tar ut en fjärdedel av dagarna, ser fördelningen av tiden hemma annorlunda ut. Under barnets två första år är kvinnan hemma 13 månader, medan mannen är hemma 3,5 månad – oavsett antalet dagar med föräldrapenning.
Systemet möjliggör nämligen att vara hemma under barnets första levnadsår utan att ta ut en enda dag med föräldrapenning, men ändå behålla sin sjukpenninggrundande inkomst, som nivån av föräldrapenningen grundar sig på. Det har gjort att den som är hemma först med barnet (läs mammor) kan dra ut på tiden hemma utan att ta ut särskilt många dagar.
Om de ekonomiska förutsättningarna finns vill säga.
Sådana här lösningar, som i teorin kan verka fördelaktiga för familjerna men i praktiken cementerar könsroller, är föräldraförsäkringen fylld av.
En individualiserad föräldraförsäkring är ett viktigt steg för en jämställd arbetsmarknad och ett jämställt föräldraskap, men det har i det närmaste blivit till symbolpolitik som gör att den övriga konstruktionen av försäkringen glömts bort.
Den svenska föräldraförsäkringen är sannolikt världens mest flexibla. Tyvärr har det bidragit till ett ojämställt uttag och en ojämställd arbetsmarknad.
Lösningen är mycket större än bara individualisering av föräldraförsäkringen, och långt svårare än bara en symbolpolitisk lösning som en tredje öronmärkt månad. Det är dags för en total översyn av föräldraförsäkringen.
Ps. Kan vi inte bara en gång för alla sluta att kalla dessa öronmärkta månader för pappamånader?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.