”Vårt parti ska bli den breda kyrka som Göran Persson talade om”, sa nyvalde partisekreterare Carin Jämtin under sitt tal på S-kongressen. För att vara lite krass kändes inledningen till hennes tal mest som en gudstjänst för de redan troende, vilket i och för sig kan sägas vara partisekreterarens roll. Omtanke, engagemang och självförtroende ska göra Socialdemokraterna till det parti som är den självklara rörelsen för alla.
Ibland kan det verka som att det i partisekreteraruppdraget ingår att sätta på skygglappar och agera jasägare. Marita Ulvskog sa efter valförlusten 2006 ”vi har inte förlorat, alltså, vi har ett väldigt starkt stöd i stora delar av landet”. Liknande ekade Ibrahim Baylan när han efter EU-valet menade ”att svenska folket underkände Moderaternas politik” och att ”vi socialdemokrater är glada över vår framgång i valet” (S minskade i själva verket sin röstandel). Nu hördes Jämtin säga ”Höstens val var en katastrof säger många. Men många av er har vunnit val 2006 och 2010”.
Även om Jämtin borde få Barbara Ehrenreich uppgörelse med självhjälpskulturen i present, boken ”Gilla läget: Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”, fanns där punkter som visar på att partiet är på väg att hitta tillbaka upp på banan igen. Punkter som är viktigare för partiets framtida utveckling än vad som kan vara uppenbart vid en första anblick.
Den nyvalde partisekreteraren tog tydligt ställning för att unga ska lyftas upp i partiet. Till skillnad från sin företrädare verkade inte Carin Jämtin tro att några unga på mer framträdande positioner kommer vända upp och ned på partiet. Socialdemokraterna ska lyssna på forskningen och tankesmedjor. Att hon betonade att nomineringsprocessen till ledande positioner måsta förändras är ett klargörande som inte kommer en dag för tidigt.
Jämtin gav också besked om att facklig-politisk samverkan ska utvecklas, inte avvecklas. LO, TCO och Saco ska bjudas in och diskutera hur fler jobb kan skapas och arbetslivet utvecklas. Vad som i övrigt kommer att hända med facklig-politisk samverkan är en av de viktigaste frågorna för S, på både kort och lång sikt. Jämtin talade väl om Jens Stoltenberg och de norska Socialdemokraternas valframgångar. S i Danmark ser ut att ligga bra till inför nästa val. I båda grannländerna har S och LO distanserat sig från varandra. Om det är något Jämtin funderar på framgick inte, men det är något hon måste ta i beaktande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.