I går försökte Nordeas vd Casper von Koskull förklara varför deras rikaste kunder har pengar i skatteparadis. Och tittarna fick lära sig ett nytt begrepp – komplex internationell förmögenhetsbild.
I gårdagens Aktuellt fick Nordeas vd Casper von Kuskull chansen att förklara varför deras kunder har pengar i skatteparadis, om det inte var för att komma undan skatt. Det var inte det lättaste. Dagens Arena har plockat ut guldkornen.
Varför har ni haft hjälpt kunder att gömma pengar med hjälp av brevlådeföretag?
– Det är en bra fråga. Jag är själv förvånad. Vi ändrade processerna 2009, det är vi som informerar skattemyndigheterna.
Vad är du förvånad över?
– Jag är förvånad över utsträckningen före 2009. Jag hade hoppats och önskat att vi haft rutinerna på plats innan 2009.
Vad är svaret, varför fortsätter ni?
– Att ha offshore är inte att kringgå skatter, man måste leva upp till lagar och etik. Jag tar det här otroligt på allvar.
Vad är poängen med att ha bolag i ett skatteparadis, där man dessutom döljer vem som är den verkliga ägaren med hjälp av målvakter för bolaget som skriver under papper, om det inte är för att komma undan skatten?
– Det finns ingen orsak. Jag önskar att vi haft rutinerna på plats innan 2009.
Men samma sak fortsätter ju i dag?
– I mindre utsträckning och som jag sa är att ha offshorebolag inte samma men då måste man följa lagar och regler och den policy vi har när det gäller att undvika skatt.
Men vad är poängen med att ha pengar i ett skatteparadis och dölja vem den verkliga ägaren är om det inte är för att komma undan skatten?
– Om vi i dagens läge har något att göra med ett offshorebolag vill vi veta vilka de verkliga huvudmännen är, nummer ett, och nummer två måste vi följa alla lagar, regler och den här skattepolicyn att.. att… att… inte fly skatt. Det är mycket klart.
Fast vi har ju sett dokument på att det fortfarande går till så att man använder sig av målvakter, senast 2015 såg vi det här. Vad är poängen med det om man inte är ute efter att skatta mindre?
– Som jag sa, det finns orsaker, inte många, men vissa internationella komplexa… eeeeh… förmögenhetsbilder som kanske har, oftast inte nordiska men internationella. Men som jag sa jag tar det otroligt på allvar.
Varför hjälper ni fortfarande till med det?
– Vi hjälper inte till med att fly skatter. Att undvika skatt står jag mycket starkt emot. Vi ska titta in i det här och se varför vi inte har… OM vi inte har följt de här procedurerna.
Men om ni har de här uppläggen fortfarande, bidrar ni inte till att göra det lättare för individer och företag att smita från skatten?
– Nu har de här uppläggen fallit dramatiskt sen 2009.
Men de finns ju kvar?
– Det finns kanske vissa upplägg men då, jag vill inte direkt säga att det är upplägg som strider mot vår policy.
Men när det gäller att redovisa skatter enligt er policy, hur ska det gå till?
– All skatteplanering som kan anses som skatteflykt accepterar vi inte. Vi måste leva upp till lag regler och etik.
Så den som har ett bolag i ett skatteparadis där ni ordnat ett sånt här upplägg, hur ska det gå till att de svenska skattemyndigheterna ska få reda på hur mycket pengar som finns där?
– Sedan 2009 måste vi rapportera och vi har gjort det.
Så ni rapporterar in alla pengar som finns i de här skatteparadisen?
– Sen 2009. Och sen 2016 blir det automatiskt.
Det är vårt att se poängen. Om man ändå ska betala lika mycket skatt som i Sverige, varför har man pengarna i ett skatteparadis?
– Som jag sa, om du har en mera komplex och du är en mera internationell komplex förmögenhetsbild så kan det finnas orsaker för att ha det här. Det kan finnas många ägare. Det finns, det finns många andra orsaker också.
Men de betalar mindre i skatt då?
– Nej.
Men om det är en slump att de hamnar i ett skatteparadis?
– Om… om… om det är ett offshorebolag är det inte bara skatter.
Ska ni fortsätta ha den här typen av upplägg och samarbeta med den här advokatfirman?
– Nej, det jag nu har lärt mig under de här tio dagarna, efter det tycker jag att svaret är nej.
Vad vill du säga till de småkunder inom Nordea som är förbannade på er i dag?
– Jag vill säga lite som jag, jag är också förbannad.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.